Izbori u BiH

Birački se odbor smjestio na krivo mjesto pa su morali seliti, u drugom kasnili jer se predsjednik 'uspavao'

Image
Foto: AP Photo/Armin Durgut

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva o tome je govorio na prvoj izbornoj konferenciji

2.10.2022. u 15:45/ RTL Vijesti

Iako su brojne problematične situacije i do sada zabilježene na izborima u Bosni i Hercegovini, poput nasrtaja na članove biračkog odbora ili glasovanja u ime drugih ljudi, jedna situacija ove godine zvuči posebno neuobičajeno - a desila se u Zenici.

O toj je situaciji predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Suad Arnautović govorio na prvoj izbornoj konferenciji. Naveo je sva mjesta, točnije njih 12, na kojima je došlo do kašnjenja u početku glasovanja, prenosi N1 Srbija.

Jedno je bilo u Bihaću, četiri u Banjaluci, po jedno u Lukavcu i Srebreniku gdje je odustao predsjednik, a slično se dogodilo i u Zvorniku, a potom i u Zenici - gdje je došlo do premještanja lokacije glasanja jer se birački odbor smjestio na pogrešno mjesto.

Image
ma nemoguće

Jučer najnormalnije vidjeli, danas imaju vodiče za glasovanje: Zbog izbora 80 mještana u Bijeljini 'oslijepilo'

Image
ma nemoguće

Jučer najnormalnije vidjeli, danas imaju vodiče za glasovanje: Zbog izbora 80 mještana u Bijeljini 'oslijepilo'

Naime, u telefonskom razgovoru s predsjednikom i članicama Gradske izborne komisije Zenica, CIK je dobio informaciju da je biračko mjesto broj 093-A-060 otvoreno točno u 7 sati...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nakon pola sata utvrđeno je da biračko mjesto nije na pravoj lokaciji, već da je postavljeno na mjesto gdje je bilo i na općim izborima 2018. godine.

U 07:30 sati prekinuto je glasovanje, biračko mjesto zatvoreno, a uz pratnju policije biračko mjesto je prebačeno na lokaciju koja je za njega i predviđena.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Osim toga, biračko mjesto mjesne zajednice Ciglane u Sarajevu jutros je otvoreno sa zakašnjenjem od više od sat vremena - jer se predsjednik biračkog odbora "uspavao".

"Kasnili smo s otvaranjem sat i 20 minuta. Razlog je što se predsjednik Biračkog odbora uspavao. Doslovno smo morali obavijestiti policiju da nema predsjednika, pa su oni otišli na njegovu adresu. Došao je, šta će čovjek, radi noćnu smjenu i uspavao se”, potvrdili su u Opštinskoj izbornoj komisiji Centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biralište će zbog toga biti otvoreno sat i 20 minuta duže.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Osnivač Wikileaksa

Assange odbija izručenje SAD-u, saslušanje odgođeno do kraja svibnja

Više s weba