povijesno mjesto terora

Bivša palača iračkog diktatora Saddama Husseina pretvorena u kulturni muzej

Image

Muzej u Iraku

Foto: AP Images

Nekoć simbol moći i luksuza, palača je pretvorena u ruševinu izrešetane fasade i srušenih stupova na pročelju

9.10.2016. u 14:54/ Hina

Bivši irački čelnik Sadam Husein izgradio je tijekom 24-godišnje vladavine više od 70 luksuznih palača, a ona u Basri danas služi kao izložbeni prostor za vrijedne povijesne umjetnine.

Stotine ljudi prošle su ovoga tjedna kroz golema željezna vrata kako bi vidjeli podsjetnike na svoju bogatu povijest.

Taj projekt, koji su osmislili britanski vojnici i direktor muzeja Qahtan al-Obaid, još nije gotov i javnosti je otvorena samo jedna galerija.

Čovjek zadužen za obnovu palače, 27-godišnji Mahdi Aloosawi tri je posljednje godine bojio zidove i instalirao struju i vodu u golemom zdanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono je godinama služilo kao operativni centar britanske vojske i teško je oštećeno u napadima lokalne milicije koja se borila protiv Britanaca.

Nekoć simbol moći i luksuza, palača je pretvorena u ruševinu izrešetane fasade i srušenih stupova na pročelju.

Upravo se čita

Image
BEZ IZGUBLJENOG BODA

Nexe bez greške: Našičani slavili protiv izravnog konkurenta za prvo mjesto skupine

Većina Iračana ne zna što se zbivalo iza zidova palače pod Sadamovim režimom.

Inženjer Duray Tawfik koji je nadgledao obnovu kaže da je bio zgrožen spoznajom da je osoblje tri puta dnevno kuhalo svježe obroke za Sadama, koji se međutim jako rijetko pojavljivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo stigli ovdje, na zidovima i lamperiji Sadamovo ime bilo je ispisano 2000 puta. Sadam Husein, Sadam Husein, Sadam Husein...posvuda!", rekao je.

Novi premijer želio je da se to ukloni, "no da bi to učinili morali bi srušiti cijelu zgradu. Osim toga, i to je dio povijesti", dodao je Tawfik.

Stari muzej u Basri opljačkan je 1991. Polovina izložaka ukradena je, a direktor ubijen.

Novi upravitelj Qahtan al-Obaid uspio je vratiti stotine predmeta iz Bagrada u Basru, no ovog se puta nada da će ostati na sigurnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzej je posebno važan uzme li se u obzir koliko je toga uništila Islamska država na sjeveru zemlje, kaže John Curtis, kustos slavnog British Museuma iz Londona i savjetnik u projektu.

"Danas svjedočimo uništavanju diljem regije. Posebno na sjeveru Iraka, u drevnim asirskim gradovima Nimrod i Niniveh. Pravi kulturocid se provodi i u Siriji, pa je otvaranje muzeja u Basri tračak svjetla na kraju tunela", ističe Curtis.

Basra je grad poznat po kulturi, umjetnosti i povijesti, no dosad nije postojalo prikladno mjesto gdje bi se izložili vrijedni artefakti.

"Možda se čini čudno smjestiti muzej u Sadamovu palaču. Nešto što je Sadam izgradio, što simbolizira golemu patnju i nečovječno postupanje. No tko je ovaj put pobjedio, Sadam ili civilizacija? Civilizacija uvijek pobjeđuje", istaknuo je Obaid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
'destabilizirat će europski narod'

Stotine u Parizu prosvjeduju protiv poplave migranata: 'Ovo je neviđena tragedija za Europu'

Više s weba