1992. i 1993.

Bivši pripadnici HVO-a uhićeni zbog ratnog zločina nad Srbima u Orašju, među njima i general Matuzović

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nakon policije obrade u SIPA-e svi će biti predani Tužiteljstvu BiH, koje će odlučiti hoće li za njih zatražiti pritvor

31.10.2016. u 12:01/ Hina

Desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak pod sumnjom da su počinili ratni zločine nad osobama srpske nacionalnosti, potvrđeno je tijekom dana iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje vodi istragu o ovom slučaju.

Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog zbornog područja.

Uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57), Stijepo Đurić (51).

Kako je navelo Tužiteljstvo BiH, tereti ih se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do srpnja 1993. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tereti ih se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.
Najavljeno je kako će nakon policije obrade u SIPA-e svi biti predani Tužiteljstvu BiH, koje će odlučiti hoće li za njih zatražiti pritvor.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Novi detalji

Pucnjava u blizini sinagoge u Jeruzalemu: Najmanje sedmero poginulih, policija ubila napadača

Više s weba