'LEKCIJA ISTINE'

Bivši slovenski premijer protivi se isključenju Orbana iz obitelji europskih pučana

Image

Janez Janša

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

EPP je velika stranka, a velike stranke moraju živjeti s razlikama, kazao je Janša

11.3.2019. u 12:18/ Hina

Bivši slovenski premijer Janez Janša, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) dio grupacije europskih pučkih i demokršćanskih stranaka (EPP), izjavio je da je protiv prijedloga  o isključenju  ili suspenziji  stranke Fidesz, koju vodi mađarski premijer Viktor Orban, iz te političke obitelji, o čemu će EPP odlučivati 20. ožujka.

"EPP je velika stranka, a  velike stranke moraju živjeti s razlikama", kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju te dodao da zajedno s još nekim kolegama iz redova europskih pučana radi na tome da do 20. ožujka dođe do "dobrog kompromisa" kako bi Fidesz ostao u redovima EPP-a, a da to ne našteti zajedničkom nastupu pučana na izborima za Europski parlament u svibnju.

Janša je dodao da je napad predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera na Orbana, zbog, kako je rekao, "nekoga plakata" bio neutemeljen te dodao da se bitne razlike u grupaciji Pučana prisutne oko migracijske politike, a nije im uzrok Orbanov plakat protiv Sorosa i Junckera.

"Juncker je predsjednik Europske komisije i plakat u nekoj državi članici ne bi ga trebao ni zanimati. Ne radi se o plakatu nego o  sadržajnim razlikama oko migracijske politike", dodao je Janša.

Orbanova stranka je u kampanji za europske izbore koristila plakate s likom predsjednika komisije Junckera u kontekstu u kojem ga na difamirajući način optužuje za proimigrantsku politiku, nakon čega je uslijedila Junckerova reakcija i spominjanje mogućnosti isključenja stranke Fidesz iz EPP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši slovenski premijer, a sada vođa parlamentarne oporbe, blisko je povezan s Orbanom i njegovom strankom, a tijekom lanjskih parlamentarnih izbora u Sloveniji vodio je oštru kampanju protiv useljavanja i ilegalnih migracija, na čemu će se temeljiti i kampanja njegove stranke pred ovogodišnje izbore za Europski parlament.

Janša je u razgovoru za Slovensku televiziju kazao da velike razlike u pogledu na imigracijska pitanja postoje i u europskim grupacijama liberala (ALDE) i kod Socijaldemokrata (PES), jer članice te grupacije iz država kao što su Češka i Slovačka također zagovaraju oštru politiku protiv ilegalnih migracija i kvota, ali da te grupacije za razliku od EPP-a to ne stavljaju "na velika zvona".

"U tom pogledu djeluju pametnije od EPP-a", kazao je Janša, dodajući kako će 20. ožujka, kad će se odlučivati o mogućim sankcijama EPP-a protiv Orbanove stranke, za grupaciju europskih pučana i demokršćana biti "lekcija istine".

Upravo se čita

Image
JAKE SU GLAVE

Jedan asistira dok drugi zabija: Perišić objavio sliku s Livajom na Instagramu

Više s weba

Pročitajte još

Image
ljudska greška?

Šok u Engleskoj! 39.000 COVID slučajeva vođeno kao negativno. 'Moglo je umrijeti bar 20 ljudi'

Više s weba