napušta zemlju

Bivši španjolski kralj Juan Carlos osumnjičen za korupciju: Dobio 100 milijuna dolara

Image
Foto: AP Images

Španjolski monarsi imaju imunitet tijekom vladavine, no Juan Carlos je abdicirao 2014.

3.8.2020. u 20:35/ Hina

Bivši španjolski kralj Juan Carlos, posljednjih tjedana osumnjičen za korupciju zbog čega je na Vrhovnom sudu o njemu pokrenuta istraga, odlučio je napustiti zemlju, objavio je u pismu upućenom sinu kralju Filipu VI., prenosi u ponedjeljak Kraljevska palača.

Služenje Španjolcima

"U želji da najbolje služim Španjolcima, njihovim institucijama i tebi kao kralju, informiram te da sam odlučio u ovom razdoblju otputovati izvan Španjolske", napisao je bivši kralj, prenosi se u priopćenju Kraljevske palače, a njegov sin, kralj Filip, pozdravio je tu odluku. 

Početkom lipnja je španjolski Vrhovni sud najavio otvaranje istrage da bi se utvrdilo je li Juan Carlos kazneno odgovoran za korupcijsku aferu kada je Saudijska Arabije povjerila jednom španjolskom konzorciju gradnju brzog vlaka u Meki. Istraga je pokrenuta nakon što je švicarski list la Tribune de Geneve objavio kako je kralj dobio 100 milijuna dolara od pokojnog saudijskog kralja.

Preko svog odvjetnika Juan Carlos (82) odbio je komentirati optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je odluka koju sam donio teška srca, ali s vedrinom", napisao je bivši kralj u pismu.

"Prije godinu dana sam izrazio želju da napustim institucionalne aktivnosti", podsjetio je i rekao da je "uvijek želio samo najbolje za Španjolsku i za krunu".

Upravo se čita

Image
RIZIČAN POTEZ

Iranka nastupila bez hidžaba: Snimka uplakanog brata obišla svijet, vlasti joj zaprijetile

Dodao je da "suočen s javnim posljedicama nekih prošlih događaja iz njegovog privatnog života, naglašava da je potpuno na raspolaganju sinu kako bi mu olakšao obavljanje funkcija". 

Image
JASNO I GLASNO

Španjolski kralj kaže da je Katalonija bitan dio Španjolske 21. stoljeća

Image
JASNO I GLASNO

Španjolski kralj kaže da je Katalonija bitan dio Španjolske 21. stoljeća

Kraljevska palača je na svojoj internet stranici, gdje je objavljeno službeno pismo, naglasila da kralj ističe "povijesnu važnost vladavine svog oca u službi Španjolskoj i demokraciji" i potvrđuje načela i vrijednosti na kojima se temelji Ustav i španjolski pravi poredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Felipe VI. je krajem ožujka objavio da se odriče očeva nasljedstva i da mu ukida godišnju rentu od gotovo 200.000 eura državnog novca koja mu se dotad isplaćivala.

Španjolski monarsi imaju imunitet tijekom vladavine, no Juan Carlos je abdicirao 2014. te potencijalno ostao otvorena meta mogućih tužbi za razdoblje poslije abdikacije. 

Juan Carlos došao je na tron 1975. nakon smrti diktatora, generala Francisca Franca i uživao veliko poštovanje zbog svoje uloge u transformaciji Španjolske od diktature do demokracije. No njegova je popularnost posljednjih godina znatno opala zbog serije skandala koji su ga prisilili da odstupi s prijestolja. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljne prijetnje napadima

Šestero privedenih u Bruxellesu: sumnja se da su planirali terorističke napade na Silvestrovo

Više s weba