'POSLJEDNJA EUROPSKA DIKTATURA'

Bjeloruske vlasti povukle akreditacije za novinare stranih medija: Izloženi pritiscima i uhićenjima

Image
Foto: AP

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, suočava se s masovnim prosvjedima bez presedana

29.8.2020. u 15:03/ Hina

Bjeloruske vlasti u subotu su povukle akreditacije novinarima nekoliko stranih medija uoči održavanja novih velikih prosvjeda oporbe, koja osporava rezultate predsjedničkih izbora održanih 9. kolovoza.

Image
IZVANREDNI SASTANAK

Svetlana Tihanovska obratila se europarlamentarcima: ‘Bjelorusija se probudila, na djelu je revolucija – mirna i demokratska’

Image
IZVANREDNI SASTANAK

Svetlana Tihanovska obratila se europarlamentarcima: ‘Bjelorusija se probudila, na djelu je revolucija – mirna i demokratska’

Glasnogovornik bjeloruske diplomacije Anatoly Glaz rekao je da je odluka donesena na temelju preporuke Međuresornog povjerenstva za borbu protiv ekstremizma i terorizma.

Nije rekao koliko je novinara 'pogođeno' ovom mjerom, no strani mediji, uključujući BBC i Radio Liberty, pišu o ukidanju akreditacija za nekoliko njihovih novinara.

"Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo me i obavijestilo da su povučene moja i akreditacija jednog od mojih kolega, a dopisnici smo BBC-ja. Zatražili su da vratim svoju novinarsku iskaznicu", rekla je AFP-u novinarka Tatjana Melničuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, suočava se s masovnim prosvjedima bez presedana, koji traju od spornih izbora održanih 9. kolovoza. Lukašenko je osvojio 80 biračkih glasova, a te rezultate oporba smatra lažnima.

Oporba, na čelu sa Svetlanom Tihanovskom koja je zbog straha izbjegla u Litvu, organizirala je dva velika prosvjeda 16. i 23. kolovoza te u nedjelju planira organizirati još jedan veliki skup. 

Upravo se čita

Image
ruska okupacija

Nuklearka Zaporižja i dalje pod kontrolom Moskve! Rusi: Ne planiramo se povući

Rezultate predsjedničkih izbora odbacila je i Europska unija koja priprema sankcije visokim bjeloruskim vladinim dužnosnicima. EU je Aleksandra Lukašenka pozvao na dijalog s oporbom, no on odbija bilo kakve ustupke i osuđuje "zapadnjačku zavjeru" kojom ga se, kako tvrdi, namjerava srušiti s vlasti.

Prvi prosvjedi organizirani u Bjelorusiji nakon izbora 9. kolovoza silom su ugušeni, pri čemu su tri osobe smrtno stradale, bilo je više desetaka ozlijeđenih i više od 7000 uhićenih prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari koji rade u Bjelorusiji izloženi su pritiscima i uhićenjima.

Više s weba

Pročitajte još

Image
kod Zenice

Jak potres pogodio BiH! Magnituda 4,3 po Richteru

Više s weba