OPORBA BIJESNI

Bomba iz Londona: Kraljica udovoljila Johnsonu, Brexit bez sporazuma sve je izgledniji

28.8.2019. u 22:33/ Leona Šiljeg

Ovakva odluka, slaže se većina stručnjaka, bez sumnje je udar na demokraciju

Boris Johnson zatražio, kraljica Elizabeta II odobrila. Iako njezino odobrenje nije čudno, čudno je da britanski parlament ide na petotjednu pauzu - tik pred izlazak iz Europske unije.

''Nećemo čekati do 31. listopada da nastavimo s našim planovima za napredak ove zemlje. Da bismo to napravili, trebamo novo zakonodavstvo. Moramo iznositi nove i važne prijedloge zakona. I zato će Parlament početi zasjedati 14. listopada'', kazao je Johnson.

Kada se 14. listopada zastupnici vrate u parlament, imat će samo dva tjedna do planiranog Brexita, sve izglednijeg bez sporazuma.

''Napravit ćemo sve što je potrebno i svi ćemo se udružiti. Jučer sam održao sastanak sa svim predstavnicima opozicijskih stranaka i dogovorili smo se da ćemo sljedeći tjedan nastaviti raditi zajedno sa svima koji žele spriječiti udarac ovog premijera na demokraciju'', poručio je Jeremy Corbyn, vođa Laburističke stranke.

Ovakva odluka, slaže se većina stručnjaka, bez sumnje je udar na demokraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Brexit je ključna tema za britansko društvo i na ovaj način se onemogućava rasprava. Ovo nikako nije dobro za britansku demokraciju i britansko društvo. Nekako mi se čini, baš kako su neki političari već rekli, ovo je tužan, crni dan britanske demokracije'', smatra stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Dan britanske demokracije bio je 23. lipnja prije tri godine kad su Britanci na  referendumu odlučili s 52 posto glasova da napuštaju EU. Datumi izlaska su se potom mijenjali. Posljednji je 31. listopada, Noć vještica. Noć nakon koje bi se Britanci mogli probuditi bez europskog članstva. Gubitnici će tada biti svi.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

''EU je najveća trgovinska sila svijeta, EU je najveći partner EU. i VB je dovoljno dugo u EU da je mogla vidjeti da ima puno benefita i po mom sudu čitava priča oko Brexita je puno veći grijeh Westminstera nego Bruxellesa, ne braneći Brisel'', kazao je ekonomski stručnjak Luka Brkić.

Ovdje se kokice proizvode i prodaju 10 godina, a 15 posto se izvozi na područje EU. Što će biti za 64 dana - nitko ne zna. Adam Sopher, proizvođač kokica, kaže: ''Mi smo mali poduzetnici, mi smo obiteljsko poduzeće i nemamo tako veliki budžet kao neke velike kompanije''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo trećina hrane Britancima stiže upravo iz Europe. Najviše, čak 90 posto salate dolazi iz Unije, 80 posto rajčica i 70 posto šumskog voća. Očekuju poskupljenje sira i maslaca. Boje se poljoprivrednici, gospodarstvenici, bolesnici. Lijekove skupljaju jer ne znaju što ih čeka.

''Škotska nije glasala ni za što od ovoga, nije glasala ni za jednu formu Brexita, a osobito nismo glasali za Brexit bez sporazuma koji može baciti našu ekonomiju u recesiju i ostaviti desetke tisuća građana na socijalnoj pomoći, koji može dovesti do nestašice hrane i lijekova'', upozorava škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Protiv suspenzije parlamenta se prosvjeduje, potpisuju peticije, Britanci traže da se zaustavi državni udar, funta je pala, a uz sve to samo američki predsjednik Donald Trump Johnsona vidi kao pravog čovjeka za Brexit. I nije to sve u odnosu SAD - Velika Britanija.

''Boris Johnson na neki način je očigledno u gospodinu Trumpu prepoznao svoj uzor. Nisam siguran da je to najbolji način ako želimo održiv razvoj svijeta. Ako želimo uspjeh opće globalnih kretanja, ako želimo uspjeh i za Britaniju i za Sjedinjene Američke države'', kaže Bandov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će ovo vruća jesen. Izlazak sa ili bez sporazuma, ali i mogući izvanredni izbori. Istina, samo ako  zastupnici friškom premijeru izglasaju nepovjerenje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
lažna uzbuna

Turski zrakoplov prisilno sletio u ukrajinsku Odessu zbog sumnjivog paketa: pirotehničari nisu pronašli ništa sporno

Više s weba