Tajni nuklearni projekti

Bombastična izjava izraelskog premijera: 'Iran je lagao o prekidu nuklearnog programa, imam 100.000 stranica dokaza'

Image
Foto: APimages

Netanyahu je kazao i kako je o izraelskim obavještajnim podacima razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

1.5.2018. u 8:10/ Hina

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u ponedjeljak izjavio kako želi da Izrael u Francusku i Njemačku pošalje stručnjake koji bi s njima podijelili obavještajne informacije o tome da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji, a njemačka vlada istovremeno ističe važnost zadržavanja neovisne inspekcije u Iranu.

Netanyahu je na Twitteru objavio kako će Izrael u nadolazećim danima poslati "profesionalne timove koji će s njemačkim i francuskim predstavnicima proanalizirati opsežan materijal koje je Izrael dobio o iranskim naporima da prikupi znanja o nuklearnoj tehnologiji". Netanyahu je kazao i kako je o izraelskim obavještajnim podacima razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Istovremeno je glasnogovornik njemačke vlade objavio da je "jasno da međunarodna javnost ima sumnje da Iran provodi isključivo miroljubivi nuklearni program", ali da je "zato i potpisan nuklearni sporazum 2015. godine koji obuhvaća temeljit i strogi nadzor od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)." Glasnogovornik je istaknuo da je od "ključne važnosti zadržati neovisni nadzor" kako bi se osiguralo da Iran poštuje sporazum, a s Njemačkom o važnosti nadzora slaže se i britanska vlada. 

Netanyahu je ponedjeljak predstavio dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji i nakon potpisivanja sporazuma sa svjetskim silama 2015. koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program što je izazvalo niz reakcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je u ponedjeljak predstavio, kako tvrdi, dokaze da je Iran nastavio prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji  i nakon potpisivanja sporazuma sa svjetskim silama 2015. koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program te pozvao Washington da odbaci taj sporazum.

"Iranski čelnici stalno niječu da su ikada nastojali doći do nuklearnog oružja", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u obraćanju putem televizije. "Večeras sam ovdje da vam kažem jednu stvar: Iran je lagao".

Upravo se čita

Image
SP u Katru

Katarske vlasti istražuju smrt Filipinca koji je pao s dizalice dok je popravljao rasvjetu

"Prvo, Iran je lagao da nikada nije imao program za proizvodnju nuklearnog oružja. 100.000 dokumenata dokazuje da je imao. Drugo, i nakon sporazuma Iran je nastavio čuvati i širiti znanja o svojem nuklearnom oružju za buduću upotrebu", rekao je Netanyahu.

"Treće, Iran je ponovno lagao 2015. kada nije bio otvoren prema IAEA-u kako je zahtijevao nuklearni sporazum".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski čelnik je govorio na engleskom i pokazivao slike i video snimke, navodno povijesnih tajnih iranskih nuklearnih postrojenja i iranskih dokumenata i planova za razvoj atomskog oružja.

"Nakon potpisivanja nuklearnog dogovora 2015. Iran je pojačao napore da sakrije svoje tajne dokumente", rekao je. "2017. Iran je premjestio svoje dokumente o nuklearnom oružju na strogo tajnu lokaciju u Teheranu".

Netanyahu je govorio o tajnom iranskom nuklearnom projektu, kodnog imena "Amad", za koji kaže da je bio arhiviran 2003. ali da se rad na tom polju nastavio

Predsjednik SAD-a Donald Trump već dugo kritizira sporazum s Iranom iz 2015. po kojemu su svjetske sile ukinule gospodarske sankcije Teheranu u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je zaprijetio povlačenjem iz sporazuma idućih tjedana ako se o njemu neće ponovno pregovarati. Netanyahu je rekao da očekuje da Trump naparavi "ispravnu stvar" i ponovno razmotri sporazum.

Netanyahu se u nedjelju u Tel Avivu sastao s novim državnim tajnikom SAD-om Mikeom Pompeom s kojime je razgovarao o Iranu.

Sjedinjene Države duboko su zabrinute iranskim "destabilizirajućim i zloćudnim aktivnostima", rekao je u nedjelju Pompeo nakon sastanka s Netanyahuom. "Ostajemo duboko zabrinuti zbog iranske opasne eskalacije prijetnji prema Izraelu i regiji", rekao je Pompeo.

"Mislim da je najveća prijetnja svijetu i našim dvjema zemljama, i svim zemljama, brak militantnog islama i nuklearnog oružja, te posebno pokušaj Irana da  razvije nuklearno oružje", rekao je tom prilikom Netanyahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju u ponedjeljak je rekao da Iran ima tehničke sposobnosti za obogaćivanje uranija na višu razinu nego što je mogao prije postizanja sporazuma.

"Tehnički smo u potpunosti spremni obogatiti uranij na višu razinu nego prije postizanja sporazuma... Nadam se da će se Trump urazumiti i ostati u sporazumu", rekao je Ali Akbar Salehi, kako je prenijela iranska državna televizija.

Više s weba

Pročitajte još

Image
drama u Moskvi

Otkrivene snimke razgovora pilota prije stravične tragedije: 'Molim vas da se vratimo! Avion gori!'

Više s weba