Podrška protuvladinim prosvjedima

'Borite se za slobodu, stanite uz Hong Kong': Prosvjed tisuća prosvjednika odjevenih u crno

Image
Foto: AP Images

Tisuće prosvjednika odjevenih u crno prošetalo je ulicama Hong Konga

8.12.2019. u 13:10/ Hina

Tisuće prosvjednika odjevenih u crno prošetalo je ulicama Hong Konga u nedjelju, što je znak široke podrške protuvladinim prosvjedima koji traju već šest mjeseci. 

Uz uzvike "Borite se za slobodu, stanite uz Hong Kong", anti-vladini aktivisti, mladi i stari, krenuli su iz Victoria Parka u užurbanoj trgovačkoj četvrti Causeway Bay, prema ulici Chater u blizini središta financijske četvrti.

Vlasti su dale zeleno svjetlo Građanskom frontu za ljudska prava (CHRF) - organizatoru uglavnom mirnih milijunskih prosvjednih povorki u lipnju - za održavanje skupa te je po prvi puta ta organizacija dobila dozvolu za prosvjed od 18. kolovoza.

"Borit ću se za slobodu dok ne umrem jer sam Hongkonžanin", rekla je June, 40-godišnja majka odjevena u crno, koja je sjedila na travi u parku Victoria. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pet zahtjeva, niti jedan manje", odzvanjalo je ulicama Hong Konga, što se, između ostalog, odnosi na zahtjev prosvjednika za biranjem čelnika Hong Konga na općim izborima, dok sada premijerku bira odbor od 1200 članova.

Policija je rekla ranije u nedjelju da je uhitila 11 osoba, koje imaju od 20 do 63 godine, te da su zaplijenili razna oružja, uključujući vojne noževe, petarde, 105 metaka i prvi zaplijenjeni pištolj za vrijeme šestomjesečnih prosvjeda.

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

Novi ravnatelj policije u Hong Kongu Christ Tang kazao je da će njegove snage prosvjednicima pristupiti fleksibilno, koristeći "i tvrdi i meki pristup". 

Prosvjedi su pokrenuti zbog najave donošenja zakona o ekstradiciji koji bi omogućio izručenje osumnjičenika u ostale dijelove Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Hong Konga koji, po formuli "jedna zemlja, dva sustava", ima značajnu autonomiju i uživa više političkih sloboda od ostatka Kine, strahuju od pokušaja Pekinga da umanji autonomiju tog grada.

Peking to odbacuje, a za prosvjede krivi SAD i Veliku Britaniju, čija je kolonija bio Hong Kong.

Stanje u Hong Kongu je relativno mirno od izbora za vijeća gradskih četvrti 24. studenog, na kojima su prodemokratski kandidati osvojili skoro 90 posto mjesta, dok su na prethodnim izborima većinu odnijeli propekinški kandidati. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
ponižavajuće

Šok u Velikoj Britaniji. Vatrogasci slikali leševe žena pa komentirali: 'Kakvo rublje nosi?'

Više s weba