zbog brexita

Britanci bi mogli imati ogromnih problema u zdravstvu, strancima će omogućiti lakše zapošljavanje

Image
Foto: Ilustracija/Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Iako planiraju izlazak iz Europske unije, Britanci ne žele smanjiti broj stranih zdravstvenih radnika

8.11.2019. u 8:04/ Hina

Velika Britanija najavila je u petak da će strancima olakšati zapošljavanje u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), kako bi nadoknadila mogući pad broja zdravstvenih radnika zbog izlaska države iz Europske unije.

Nakon izlaska strože se se kontrolirati useljavanje

Konzervativna vlada planira 2021., nakon napuštanja EU-a, pooštriti kontrolu useljavanja u zemlju, što je bio glavni problem zbog kojeg su se mnogi Britanci izjasnili za Brexit prije tri godine. Zbog toga je budućnost zdravstvenog sustava jedno od ključnih pitanja u kampanji za opće izbore u Britaniji sljedećeg mjeseca.

Oko 153.000 od 1,2 milijuna zdravstvenih radnika nisu Britanci, pa kritičari Brexita upozoravaju da će prestanak slobode kretanja građana EU-a po Britaniji lišiti njezinu zdravstvenu službu, jednog od najvećih svjetskih poslodavaca, važnog broja radnika.

Istodobno, postoji bojazan da mnogo medicinskog osoblja koje dolazi iz drugih dijelova svijeta, posebno medicinske sestre, neće ispuniti stroge zahtjeve britanskog sustava. Oko 52.000 trenutnog osoblja dolazi iz Azije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po australskom modelu

Vlada pak tvrdi da će novi program zapošljavanja u NHS-u omogućiti da se izbjegne takva opasnost. Program bi trebao prepoloviti vizne pristojbe i podnosiocima zahtjeva pružiti povlašteni tretman i brže donošenje odluka.

"Te su mjere dio našeg plana za sustav useljavanja temeljen na australskom modelu koji nam omogućava kontrolu broja useljenika, dok ostajemo otvoreni za vitalne profesije poput medicinskih sestara", izjavila je ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

To bi trebalo Britaniji omogućiti privlačenje talenata iz cijelog svijeta, kako bi zdravstveni sustav i dalje pružao kvalitetne usluge, istovremeno osiguravajući da ga se ne optereti otvaranjem britanskih granica prema svima.

Plan "omekšavanja" pravila za osoblje NHS-a dolazi nakon što je Britanija u kolovozu najavila da će ublažiti imigracijska pravila kako bi privukla više znanstvenika iz svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
'HEROJ UKRAJINE'

Zelenski odlikovao pilota: Oborio dvije rakete i pet dronova pa napravio fotografiju za cijeli život

Više s weba