koalicija na klimavim nogama

Britanci se uključili u napade na ISIL u Siriji: Rusija i Turska i dalje izmjenjuju međusobne optužbe

3.12.2015. u 19:23/ Petar Panjkota

Samo nekoliko sati nakon izglasavanja u parlamenentu i Velika Britanija je noćas krenula u zračne napade na Islamsku državu u Siriji. No, zajednička akcija protiv terorista i dalje je opterećena rušenjem ruskog aviona. U govoru o stanju nacije Vladimir Putin je poručio Turskoj da će zbog toga zažaliti

Image
NEMA POTVRDE AUTENTIČNOSTI

ISIL objavio novu jezivu snimku pogubljenja taoca: smaknuli su ruskog špijuna pa zaprijetili Putinu

Image
NEMA POTVRDE AUTENTIČNOSTI

ISIL objavio novu jezivu snimku pogubljenja taoca: smaknuli su ruskog špijuna pa zaprijetili Putinu

Avioni Kraljevskih zračnih snaga uzletjeli su iz baze na Cipru prema Siriji samo nekoliko sati nakon što je britanski parlament za to premijeru Cameronu dao zeleno svjetlo. I već su objavljene prve snimke uništavanja objekata oko naftnih polja pod kontrolom Islamske države na istoku Sirije.

"Ova akcija je dio procesa koji bi trebao donijeti političke promjene u Siriji, ali morat ćemo biti uporni i strpljivi. Za to će trebati vremena, ovo je kompleksna i teška situacija", izjavio je britanski premijer David Cameron. 

Tešku situaciju još težom čini napetost između Rusije i Turske, koju je u Vladimir Putin u govoru o stanju nacije još jednom žestoko prozvao zbog rušenja ruskog aviona. 

"Samo Alah zna zašto su to učinili. Čini se da je Alah odlučio kazniti tursku vlast oduzimajući im razum i razboritost", izjavio je Vladimir Putin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok turski kamioni već stoje na granici s Rusijom zbog odluke Moskve da ograniči uvoz nekog voća i povrća, Putin jasno poručuje da se na tome neće zaustaviti.

"Nećemo se upuštati u zveckanje oružjem. No, ako netko misli da će, nakon što počini podli ratni zločin i ubije naše ljude, proći samo s ograničenjima na trgovinu rajčicama ili sličnom, onda je u velikoj zabludi. Podsjetit ćemo ih mnogo puta na to što su učinili i zažalit će više nego jednom", dodao je bijesni Putin. 

Upravo se čita

Image
policija istražuje

Lovca ubio vlastiti pas? Išli u lov pa nastradao prilikom spremanja opreme

U takvoj atmosferi, iako su ruski i turski šefovi diplomacije u Beogradu imali prvi susret nakon rušenja ruskog aviona, turska vlast ne ostaje nimalo dužna. 

"Ruske optužbe podsjećaju na laži koje je proizvela sovjetska propagandna mašinerija u Hladnom ratu. Nitko u njih ne vjeruje, a ruske operacije u Siriji ugrožavaju napore da se turska granica očisti od ekstremista Islamske države", rekao je turski premijer Ahmet Davtoglu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putinov turski kolega ide još dalje, ne samo što negira da su on i njegova obitelj trgovali naftom s Islamskom državom, nego tvrdi da je to činila Rusija.

"Imamo dokaze za to i počet ćemo ih otkrivati svijetu. Za svoje optužbe Rusija mora pružiti dokaze, one koje uključuju moju obitelj posebno su nemoralne", prokomentirao je predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan.

U sjeni tursko-ruskog sukoba i Njemačka se priprema za dodatan angažman u borbi protiv Islamske države, ali s ograničenjem. 

"Jasno poručujemo kako nema govora o suradnji s postrojbama pod zapovjedništvom sirijskog predsjednika Bašara al Asada", izjavila je Ursula von der Leyen, njemačka ministrica obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, Islamska država objavila je novu snimku na kojoj su, kako tvrde, pogubili ruskog špijuna. Međunarodna akcija protiv terorista, zbog sukoba Rusije i Turske i dalje nije učinkovita koliko bi mogla biti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
demantirao optužbe

Gradonačelnik Ljubljane poriče da je utajio porez od prodaje Mercatorovih dionica

Više s weba