OGLAS

Ne biste se voljeli naći u njihovoj blizini

Brojke koje tjeraju strah u kosti: Suvremenom tehnologijom otkriveni novi 'munjeviti rekorderi'

Image
Foto: Shutterstock/NOAASatellites Screenshot

Gotovo dvostruko nadmašili prijašnje rekorde.

5.7.2020. u 9:15/ Vijesti.hr

Odbor stručnjaka pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO) ustanovio je dva nova rekorda za najveću udaljenost i najduže zabilježeno trajanje munja, u Brazilu i Argentini. 

Image
najčešće jezične zablude

Munja, grmljenje ili grmljavina: Naša Dunja objasnila je razliku između olujnih pojava

Image
najčešće jezične zablude

Munja, grmljenje ili grmljavina: Naša Dunja objasnila je razliku između olujnih pojava

Nevjerojatni rekordi

Novi rekordi ovih "mega munja", koji su potvrđeni novim satelitskim tehnologijama za opažanje munja, gotovo su dvostruko veći od bivših rekordera izmjerenih u SAD-u i Francuskoj. Rezultate je objavilo Američko geofizičko udruženje u svojim novinama Geophysical Research Letters netom prije Internacionalnog dana sigurnosti od munja koji se obilježava 28. lipnja.


Odbor za vrijeme i klimatske ekstreme pri WMO-u koji posjeduje službene zapise o globalnim, hemisferskim i regionalnim ekstremima ustanovio je da je do sada najdulja munja bila ona koja je pokrila horizontalnu udaljenost od oko 700 kilometara na nebu iznad južnog Brazila i to krajem listopada 2018.

Također su ustanovili i da je najduže trajanje jedne munje iznosilo nešto više od 16 sekundi i to u bljesku koji se postupno razvijao iznad sjeverne Argentine 4. ožujka prošle godine. 

Snaga jedne munje

"Ovo su nevjerojatna zapažanja o pojedinačnim munjama. Ekstremi u okolišu su živi dokazi o tome za što je sve sposobna priroda, baš kao i znanstveni napredak koji je omogućio da ovakve procjene budu moguće", rekao je profesor Randall Cerveny, glavni izvjestitelj Odbora za vrijeme i klimatske ekstreme.

"Vrlo je vjerojatno da postoje još i veći ekstremi i da ćemo ih moći promatrati zahvaljujući razvoju tehnologije za detekciju munja".


"Pomoću toga ćemo imati vrijedne informacije za uspostavljanje ograničenja na skalama za munje, uključujući i mega munje, a sve radi tehničkih, sigurnosnih i znanstvenih interesa", smatra Cerveny.

Pravilo 30-30

Munje predstavljaju veliku opasnost koja oduzima velik broj života svake godine. Najnovija otkrića naglašavaju važnost javne sigurnosti i zaštite od munja i elektrificiranih oblaka kod kojih munje mogu putovati na velikim udaljenostima.

Sukladno tome, postoji i Pravilo 30-30 koje nalaže da ako je razmak između pojave munje i grmljavine manji od 30 sekundi, treba se skloniti u kuću. Zatim treba pričekati 30 minuta nakon posljednje primijećene munje i tek onda se može nastaviti s aktivnostima izvan kuće. 

Stari način mjerenja

Prethodni rekorder za munju najveće duljine bio je 321 kilometar i zabilježen je 20 lipnja 2007. na nebu iznad američke savezne države Oklahome. Prijašnji rekord, baš kao i novoostvareni u Brazilu, zabilježeni su metodologijom maksimalno velike kružne udaljenosti kako bi se izmjerila "duljina munje"


Upravo se čita

Image
LUTRIJA

Lov na ulaznice za EURO u punom jeku: 'UEFA otvorila novu četvrtu kategoriju koja je nikad jeftinija'

Prošli rekord za najduže trajanje jedne munje zabilježen je iznad francuske regije Provansa-Alpe-Azurna obala krajem kolovoza 2012. Trajala je nešto duže od sedam sekundi.

Image
Foto:
Image

(Borna Filic/PIXSELL)

Prethodna mjerenja koja su zabilježila rekorde za najdulju i najdugotrajniju munju koristila su podatke prikupljene putem zemljanog sustava antena, GPS uređaja i drugih instrumenata poznatih kao Lightning Mapping Array (LMA).

Mnogi znanstvenici su potvrdili da postoje gornja ograničenja na skalama munja koja se mogu promatrati pomoću LMA-a. Identificiranje mega munja koje prelaze ograničenja tog sustava zahtjeva novu metodu mapiranja munja s većim djelokrugom promatranja.


U pomoć stižu sateliti

Nedavni pomaci u sistemu mapiranja munja koje je bazirano na svemirskom promatranju, omogućavaju mjerenja duljine i trajanja munja, kontinuirano i u velikom geoprostornom djelokrugu.

Ti novi instrumenti uključuju sustave koji se nazivaju Geostationary lightning mappers (GLM), a koji koriste NASA-ine svemirske satelite GOES-16 I GOES-17. Upravo ti sateliti su zabilježili nove "munjevite rekorde". Za nova proučavanja koristit će se i europski satelit MTG i kineski satelit FY-4.

"Ova dramatična proširenja naših mogućnosti za udaljena proučavanja iz svemira, pomogla su nam da otkrijemo prethodno neotkrivene ekstreme u pojavi munja, poznatih kao "supermunje", rekao je glavni autor i član odbora za procjenu Michael J. Peterson iz IRS-2 grupe Nacionalnog laboratorija u Los Alamosu u SAD-u. 

"Njih definiramo kao horizontalne pojave na mezoskalama koje mogu doseći duljinu od nekoliko stotina kilometara", objašnjava Peterson.


Žarišta grmljavinskog nevremena

Instrumenti bazirani u svemiru omogućit će gotovo globalnu pokrivenost svih munja, kako onih koje se pojavljuju unutar samih oblaka, tako i onih koje dolaze u doticaj s tlom.

Ovo uključuje američka žarišta grmljavinskog nevremena, onog koje je veće od pojedine grmljavine, ali manje od tropskog tajfuna, a obično traje nekoliko sati.

Image
Foto: AP
Image
AP

(AP Images)

Dinamika grmljavinskog nevremena omogućava stvaranje mega munja u tim žarištima, točnije. u sjevernoameričkoj Velikoj nizini i južnoameričkom porječju rijeke Rio de la Plata. 


Vremenski rekorderi

Arhiva WMO-a o vremenskim i klimatskim ekstremima sadrži službene zapise o globalnim, hemisferskim i regionalnim ekstremima povezanih s brojkama specifičnih vremenskih pojava.

Trenutna lista ove arhive sadrži ekstreme u temperaturi, tlaku, pljuskovima, tuči, vjetru i munjama, kao i za one za dva specifična tipa oluje: tornada i tropske tajfune. 

Osim za duljinu i trajanje, postoje i drugi ekstremi zabilježeni kod munja, a koje je prihvatio WMO.

Tako postoji i rekord za broj umrlih od direktnog udara munje. Naime, 21 osoba poginula je od udara jedne munje nakon što su se zajedno smjestili u kolibu tražeći sklonište od nevremena u Zimbabweu 1975. godine. 

Rekord umrlih od indirektnog udara munje zabilježen je 1994. u Egiptu kada je umrlo 469 osoba. Munja je pogodila spremnike nafte i izazvala požar u jednom egipatskom gradu na obali Nila. 

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OPA

Ovo mu se neće svidjeti! Važna presuda za Trumpa. Može biti optužen kao i svaki drugi građanin SAD-a


Više s weba