U suradnji s Kanadom

Čekaju ih sankcije: Lukašenko i njegov sin na crnoj listi Europske unije

Image
Foto: AP Photo/Sergei Grits

Za razliku od EU-a, Ottawa je još krajem rujna zabranila boravak u Kanadi predsjedniku Aleksandru Lukašenku i njegovu sinu i savjetniku Viktoru

6.11.2020. u 22:30/ Hina

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, njegov sin Viktor i trinaest dužnosnika odgovornih za represiju u toj zemlji u petak su službeno dodani na crnu listu osoba kojima Europska unija uvodi sankcije.

Zamrznuta imovina

Zemlje članice EU-a dale su u petak svoju suglasnost i ažurirana lista je objavljena u Službenom listu.

Ovih trinaest dužnosnika sankcionirala je i Kanada u okviru zajedničke akcije s EU-om, priopćilo je u petak kanadsko ministarstvo vanjskih poslova.

Image
POLUGE VLASTI

U Bjelorusiji se očekuje veliki 'marš protiv terora': 'Lukašenko je objavio rat svome narodu'

Image
POLUGE VLASTI

U Bjelorusiji se očekuje veliki 'marš protiv terora': 'Lukašenko je objavio rat svome narodu'

Za razliku od EU-a, Ottawa je još krajem rujna zabranila boravak u Kanadi predsjedniku Aleksandru Lukašenku i njegovu sinu i savjetniku Viktoru Lukašenku, čija je imovina također zamrznuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imena bjeloruskog predsjednika, njegova sina Viktora i trinaest pripadnika prvog "ešalona" vlasti dodani su na europsku listu s 40 imena, među kojima je i ministar unutarnjih poslova, kojima je 2. listopada uvedena zabrana boravka i zamrznuta imovina u EU-u.

Odluka o uvođenju sankcija predsjedniku Lukašenku i njegovu okružju donesena je zbog "odbijanja bjeloruskih vlasti da uspostave dijalog s oporbom" koja osporava rezultat predsjedničkih izbora, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Upravo se čita

Image
IMAMO SVOJ ĐIR

Spora Hrvatska oduševljava Engleze: Guardian se naklonio umjetnicima šetajućeg nogometa

Kanada sankcionirala više od 50 dužnosnika

Mjere koje stupaju na snagu u petak omogućit će blokadu imovine predsjednika Lukašenka i njegova sina u Europskoj uniji. Specijalizirana mrežna stranica EUObserver piše da Lukašenkova obitelj ima udjele u dvjema agencijama za nekretnine na Cipru.

Zamrzavanje imovine povlači za sobom blokadu bankovnih računa i zapljenu imovine fizičke ili pravne osobe te zamrzavanje imovine tvrtke koju ta osoba kontrolira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanada je dosad sankcionirala 54 bjeloruska dužnosnika, koji su odreda iz predsjednikova najbližeg okružja.

"Kanada i EU su i dalje ozbiljno zabrinuti za sadašnju situaciju u Bjelorusiji", navodi se u priopćenju kanadskog ministarstva vanjskih poslova.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Anonimni dobročinitelj

"Čudesna torba" sa 100.000 eura našla se na vratima jednog njemačkog hospicija

Više s weba