OZBILJNE ZADAĆE

Čelnici G7 za dijalog s Rusijom, ali ne i članstvo: Za dijalog s Iranom zadužili Macrona

Image
Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Rusija je 2014. isključena iz G8 nakon aneksije Krima koju su osudile ostale zemlje skupine

25.8.2019. u 12:40/ Hina

Čelnici G7 koji sudjeluju na susretu na vrhu u Biarritzu dogovorili su se da će "osnažiti dijalog i koordinaciju" s Rusijom koja je 2014. isključena iz te skupine, ali misle da je "prerano" za njezin povratak u skupinu najrazvijenijih zemalja svijeta, a za dijalog s Iranom zadužili su francuskog predsjednika, rekli su u nedjelju diplomatski izvori za agenciju France Presse.

Sedmero čelnika, među kojima Donald Trump i Emmanuel Macron, iznijeli su takvo stajalište o Rusiji u subotu na večeri kojom je otvoren summit, doznaje se od istog izvora.

"Dogovorili su se da G7 treba osnažiti dijalog i koordinaciju s Rusijom u vezi s aktualnim krizama, ali su naglasili da je prerano da Rusija opet sjedne za stol", dodao je diplomatski izvor.

Rusija je 2014. isključena iz G8 nakon aneksije Krima koju su osudile ostale zemlje skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prije summita da je za ponovno primanje Rusije jer to "ima puno više smisla", ne navodeći koje bi uvjete za to trebala ispuniti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je primajući Vladimira Putina tjedan dana prije summita ocijenio da bi "bilo u redu" da se Rusija može vratiti u skupinu "ali se prije toga u dogovoru s Ukrajinom mora pronaći rješenje na temelju ugovora iz Minska".

Upravo se čita

Image
istraga traje

MUP o 'pošiljci sa životinjskim očima' koja je stigla veleposlanstvu Ukrajine: 'Preuzeli smo je'

I Berlin i London su odbacili zamisao o ponovnom članstvu Rusije u ovoj fazi, a isto stajalište zauzima i Kanada.

Čelnici G7 su se usto dogovorili da će "Macrona zadužiti za dijalog s Iranom na temelju zaključaka s razgovora i za prenošenje poruke Teheranu" kako bi se spriječila eskalacija u regiji, rekli su u nedjelju diplomatski izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedmero predsjednika država i vlada potvrdilo je na večeri u subotu navečer da je njihova zajednička zadaća "spriječiti Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja", dodaju isti izvori.

"Čelnici G7 su se dogovorili o dvjema točkama: ne želimo da Iran posjeduje nuklearno oružje i nitko ne želi desetabilizaciju regije ni eskalaciju, kako bi se spriječio oružani sukob", dodaje taj izvor.

"Kako bi se pronašao najbolji put za vođenje dijaloga" odlučili su zadužiti francuskog predsjednika, dodaje izvor, ne otkrivajući pregovaračka načela o kojima se sedmero čelnika dogovorilo.

Macron je u subotu predložio američkom predsjedniku nagodbu za razrješenje iranske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznio mu je mogućnost da se Teheranu "na određeno vrijeme dopusti izvoz dijela njegove nafte" u zamjenu za obećanje Irana da neće obogaćivati uranij radi proizvodnje nuklearnog oružja.

Donald Trump koji je u svibnju 2018. istupio iz iranskog nuklearnog dogovora i ponovo uveo teške sankcije Teheranu, traži nova jamstva potonjeg za njegovo diplomatsko i vojno djelovanje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ČOVJEK SA SRCEM SVINJE

Biste li nastavili jesti rođake svog donora - svinje? 'Imamo infarkte jer se prejedamo svinjetinom, a sad ih genetski mijenjamo da bi im uzeli srce'

Više s weba