kritike iz ljubljane

Cerar: 'Junckerova Komisija ne bi trebala pri kraju mandata odlučivati o ulasku Hrvatske u Schengen'

Image

Miro Cerar

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

'Ako bi se dogodilo da Junckerova Komisija odluči da je Hrvatska spremna za Schengen, onda bi to bio dokaz da je došlo do političkog dogovora'

1.10.2019. u 18:38/ Hina

"Sadašnja Europska komisija na odlasku koju vodi Jean-Claude Juncker ne bi trebala odlučivati o tome ispunjava li Hrvatska tehničke kriterije za ulazak u schengenski prostor bez granica", ponovio je u utorak slovenski ministar vanjskih poslova i bivši premijer Miro Cerar nakon razgovora s luksemburškim kolegom Jeanom Asselbornom.

"Ako bi se dogodilo da Junckerova Komisija odluči da je Hrvatska spremna za Schengen, onda bi to bio dokaz da je došlo do političkog dogovora između sadašnjeg predsjednika Komisije Jeana Claudea Junckera i hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića, što bi za Sloveniju bilo "sasvim neprihvatljivo", kazao je na konferenciji za novinare Cerar.

Asselborn boravi u posjetu Ljubljani, a Cerar je iskoristio priliku da ponovno aktualizira stajalište Ljubljane o potrebi implementacije arbitražne presude o granici kao načelnom pitanju "vladavine prava" i poštovanju odluka međunarodnih sudova.

Cerar je kao bivši slovenski premijer lani pri kraju mandata inzistirao na tome da Slovenija Hrvatsku zbog neimplementacije arbitražne presude tuži sudu EU-a u Luksemburgu, što se onda i dogodilo, a stajalište da je implementacija uvjet za otapanje političkih odnosa sa Zagrebom prihvatila je i sadašnja vlada Marjana Šareca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnja i bivša slovenska vlada višekratno kritizirale Junckera

U vrijeme premijerskog mandata Cerar se zauzimao za političko približavanje Slovenije zemljama Beneluxa i kod njih lobirao da one prihvate stajalište Slovenije o bilateralnom slovensko-hrvatskom graničnom sporu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon susreta s Asselbornom, Cerar je u utorak kazao da je Luksemburg bio među prvim zemljama koje su podržale stajalište Slovenije da arbitražnu presudu treba implementirati.

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

Sadašnja i bivša slovenska vlada višekratno su kritizirale Junckera zbog navodne političke pristranosti u pogledu slovensko-hrvatskog arbitražnog spora, osobito nakon što se Komisija lani odbila pridružiti slovenskoj tužbi pred europskim sudom te zauzela neutralno stajalište.

Često se iz Ljubljane čulo da je razlog "pristranosti"  bliskost Junckera kao konzervativca stranci kojoj je na čelu hrvatski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje  o širenju Schengena, Asselborn je kazao da je bitno poštovanje kriterija, a na pitanje, ispunjava li ih Hrvatska, kazao je da kao ministar vanjskih poslova ne može reći osobno mišljenje tko je za članstvo spreman, a tko nije.

"Migranti u Sloveniju dolaze preko Hrvatske"

"Najbolji način da se problemi riješe je poštovanje međunarodnih sudova", ocijenio je luksemburški ministar.

Cerar je kazao da je gostu iz Luksemburga prenio zabrinutost svoje vlade povećanim migrantskim priljevom te da migranti u Sloveniju dolaze preko Hrvatske. Izrazio je očekivanje da će EU donijeti mjere o tome kako zaustaviti ilegalni ulazak sve većeg broja migranata. 

Cerar je uz to izrazio zabrinutost svoje zemlje neopravdanim graničnim kontrolama na unutarnjim granicama Schengena, što na primjer Austrija primjenjuje na granici sa Slovenijom, čime se, kako je dodao, smanjuje povjerenje država u schengenskom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevjerojatna nesreća

Nakon iskakanja iz aviona, veteran padobranstva zapleo se u električne vodove i pao

Više s weba