rasplet izbora u sad-u

Čestitke Bidenu stižu sa svih strana, ali nekolicina još uvijek šuti: Ovo su čelnici koji mu nisu čestitali

Image
Foto: AP Images

Svjetski mediji bilježe i šutnju nekolicine po tom pitanju

8.11.2020. u 8:15/ Hina

Dok pristižu čestitke brojnih svjetskih vođa od Europe preko Latinske Amerike do Azije novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris, svjetski mediji bilježe i šutnju nekolicine po tom pitanju.

Riječi pariške gradonačelnice Anne Hidalgo "Dobro došla natrag, Ameriko" čini se da su najbolje odrazile raspoloženje mnogih svjetskih vođa nakon objave američkih medija da je demokratski kandidat osvojio potrebnih 270 elektora za ulazak u Bijelu kluću, piše njemačka novinska agencija dpa.

Image
prvi govor izabranog predsjednika

Joe Biden se obratio Amerikancima: 'Bit ću predsjednik koji ne stvara podjele već ujedinjuje', a imao je poruku i za Trumpove

Image
prvi govor izabranog predsjednika

Joe Biden se obratio Amerikancima: 'Bit ću predsjednik koji ne stvara podjele već ujedinjuje', a imao je poruku i za Trumpove

Od čelnika EU-a, Njemačke i Francuske, te gotovo svih članica Unije među kojima i Hrvatske, preko Britanije, Kanade, Izraela, Japana, Indije, Južne Koreje, Iraka i Pakistana do Argentine, Perua i Čilea od subote pristižu čestitke za Bidenov izbor na najmoćniju svjetsku dužnost.

Image

Oduševljenje nakon izbora: Pogledajte kako su Amerikanci slavili povijesnu pobjedu Bidena nad Trumpom

Fotogalerija
Image

Oduševljenje nakon izbora: Pogledajte kako su Amerikanci slavili povijesnu pobjedu Bidena nad Trumpom

Fotogalerija

Šutnja Jaira Bolsonara, jednog od nekolicina vođa najvećih svjetskih država koje još nisu reagirale na Bidenovu pobjedu u subotu navečer, rječita je, piše francuska novinska agencija Afp.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbor Joea Bidena udarac je brazilskom predsjedniku često nazivanom "tropskim Trumpom" koji je izoliran nakon što je do samog kraja podržavao Donalda Trumpa.

Američki Nacionalni javni radio (NPR) bilježi i dvije europske reakcije - dok je većina europskih čelnika čestitala Bidenu to nije učinio i Janez Janša, premijer zemlje u kojoj je rođena Trumpova supruga Melanija.

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

Umjesto toga Janša je u svojoj reakciji na Twitteru napao medije porukom da su oni, a ne neko službeno tijelo objavili pobjednika dodajući da su uloženi prigovori na prebrojavanje glasova o kojima se sudovi još nisu izjasnili.

NPR navodi da je protuimigrantski konzervativac Janša, populist Trumpova stila, podržao Trumpa prije izbora i veselio se kad je Trump preuranjeno proglasio svoju pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan Trumpov saveznik mađarski premijer Viktor Orban u subotu također nije čestitao Bidenu, piše NPR. Origo, provladin medij koji je pod kontrolom Orbanovih saveznika, opremio je vijesti iz SAD-a naslovom "Kaos u Americi".

Lokalni mediji su zamijetili i da je Orban jedini lider središnje Europe koji nije u subotu čestitao Bidenu.

Američki prvi susjed, meksički premijer Andres Manuel Lopez u subotu je objavio kako neće čestitati Bidenu, poručivši da je umjesto toga mudro odlučio čekati sudski rasplet izbora.

Trumpov tim podnio je niz tužbi kojima osporava rezultate izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump do sada nije pokazao spremnost da prizna poraz, tvrdi bez dokaza da mu je pobjeda ukradena i umjesto toga njegov pravni tim nastoji na sve načine osporiti rezultate izbora.

Ostaje za vidjeti hoće li uspjeti, ocjenjuje njemačka novinska agencija dpa, dodajući da je dvojbeno da će moći preokrenuti sve jači konsenzus o ishodu američkih izbora.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nevjerojatna nesreća

Nakon iskakanja iz aviona, veteran padobranstva zapleo se u električne vodove i pao

Više s weba