OGLAS

vrijedan 4,8 milijuna funti

Četvorica okrivljena za krađu zlatnog WC-a iz engleskog dvorca: Bio je izložen tek 2 dana prije nego je ukraden

Image
Foto: Profimedia

Bio je postavljen kao umjetničko djelo u palači u Oxfordshireu, rodnom mjestu Winstona Churchilla. WC, koji je mogao biti korišten uz vremensko ograničenje od tri minute kako bi se izbjegle gužve, bio je izložen samo dva dana prije nego je ukraden

7.11.2023. u 9:44/ Danas.hr

Četvorica muškaraca optužena su za krađu zlatne WC školjke procijenjene vrijednosti od 4,8 milijuna funti, koja je nestala iz palače Blenheim tijekom noćne racije u rujnu 2019, piše The Guardian.

Umjetnička instalacija pod nazivom America bila je dio izložbe talijanskog konceptualnog umjetnika Maurizia Cattelana.


Kraljevsko tužiteljstvo (CPS) priopćilo je u ponedjeljak da je odobrilo kaznene prijave protiv četvorice muškaraca, koji će se pojaviti na sudu za prekršaje u Oxfordu 28. studenog.

WC, koji je mogao biti korišten uz vremensko ograničenje od tri minute kako bi se izbjegle gužve, bio je izložen samo dva dana prije nego je ukraden.

Bio je postavljen kao umjetničko djelo u palači u Oxfordshireu, rodnom mjestu Winstona Churchilla. Budući da je ugrađen još u to vrijeme, njegovo uklanjanje prouzročilo je poplave i štetu na veličanstvenoj kući iz 18. stoljeća i mjestu svjetske baštine UNESCO-a u Woodstocku.

Image
'bili smo žrtve'

Britanski muzej: Ukradeno nam je i nestalo 2000 artefakata, sada ćemo digitalizirati zbirku

Image
'bili smo žrtve'

Britanski muzej: Ukradeno nam je i nestalo 2000 artefakata, sada ćemo digitalizirati zbirku

Impresivan WC je 2016. postavljen u muzeju Guggenheim u New Yorku, gdje je 100.000 ljudi čekalo u redu da ga upotrijebi. Premješten je u Blenheim u prostoriju nasuprot sobi u kojoj je Churchill rođen, za Cattelanov prvi samostalni nastup u Velikoj Britaniji u više od 20 godina.

U vrijeme kad se krađa dogodila, Cattelan je rekao da se nada da je krađa bila šala.


Dominic Hare, izvršni direktor palače Blenheim, rekao je u to vrijeme kako se nada da će "besmisleni" čin krađe ovjekovječiti rad. Dodao je da je duboko ironično što izložba "prikazuje američki san", a elitni predmet koji je svima stavljen na raspolaganje "odmah je ukraden i sakriven od pogleda".

Četvorica optuženih su James Sheen, 39, iz Wellingborougha, Northamptonshire, koji je optužen za jednu točku provale, jednu točku za urotu radi prijenosa kriminalne imovine i jednu točku za prijenos kriminalne imovine.

Michael Jones, 38, iz Oxforda, optužen je za jednu provalu; dok su Fred Doe, 35, iz Ascota, Berkshire, i Bora Guccuk, 39, iz zapadnog Londona, svaki optuženi za jednu točku zavjere za prijenos kriminalne imovine.

Viša krunska tužiteljica Shan Saunders iz CPS-a rekla je: "Crown Tužiteljstvo je odobrilo optužbe u vezi s krađom zlatne WC školjke iz palače Blenheim 2019. Kazneni postupak protiv Jamesa Sheena, Michaela Jonesa, Freda Doea i Bore Guccuka sada je aktivan i svaki od njih ima pravo na pošteno suđenje.


Upravo se čita

Image
Na COP28

Plenković upozorio na globalno zatopljenje: 'Bogate države moraju učiniti više protiv klimatskih promjena'

POGLEDAJTE VIDEO: Glava na pladnju i levitirajući Cadillac, sve 'Made in Croatia'. Muzej iluzija osvaja Las Vegas

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kaos u Njemačkoj

FOTO Snijeg stopirao promet u Münchenu. Letovi otkazani do nedjelje, blokirane pruge, putnici spavali u vlakovima


Više s weba