Play logo
ozbiljno upozorenje

Cijene nekretnina mogle bi kaotično pasti zbog rasta kamatnih stopa

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima, upozorila je Europska središnja banka. Ali na ruku kućanstvima ide snažno tržište rada pa će vjerojatno manje građana imati problema s povratom kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza

1.6.2023. u 8:14/ Danas.hr
Play logo

Najoštrije podizanje kamatnih stopa u nekoliko desetljeća prelijeva se na tržište nekretnina.

Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi “kaotično” pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB), a prenosi Poslovni dnevnik.

Play logo

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi financijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast, koji šteti tvrtkama i kućanstvima.

Od prošlogodišnjeg srpnja ECB pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će ustrajati u strogoj monetarnoj politici i u idućim mjesecima, primjećuje Reuters.

Image
PRIMORAC U DANASU

'Bilo bi dobro da imamo porez na nekretnine. To je još jedan instrumentić u kutiji alata lokalnih čelnika'

Image
PRIMORAC U DANASU

'Bilo bi dobro da imamo porez na nekretnine. To je još jedan instrumentić u kutiji alata lokalnih čelnika'

Najoštrije podizanje kamatnih stopa unatrag nekoliko desetljeća sada se počinje osjećati i na tržištu nekretnina, koje je doživjelo procvat tijekom desetljeća dostupnih i povoljnih kredita.

Play logo

“Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima”, upozorio je ECB.

To posebno vrijedi za zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni zajmovi s promjenjivom kamatnom stopom, istaknula je banka, ne precizirajući o kojima je riječ. ECB-ovi podaci da je udio hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španjolskoj i u baltičkim zemljama, napominje Reuters.

Play logo

ECB je također upozorio da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpjeti veći udarac ako se kapital povuče.

Play logo

To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke i skupinu prijestolnica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina. ECB ističe da kućanstvima na ruku ide snažno tržište rada pa će vjerojatno manje građana imati problema s povratom kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
KUĆA STRAVE

Horor u Poljskoj: U plastičnim vrećicama pronađene mrtve bebe. Otac i starija kći optuženi za incest, mlađa silovana

Play logo

Više s weba