podrška iz pariza

Cipras: 'Banke neće dugo biti zatvorene, očekujem dogovor 48 sati nakon referenduma'

Image

Aleksis Cipras

Foto: AP

Za Ciprasa, ako glasači podrže program pomoći koji je on odbacio, njegova vlada će vjerojatno pasti što će voditi novim izborima do rujna

3.7.2015. u 7:16/ Hina

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u četvrtak Grcima da problemi s kojima se suočavaju zbog zatvaranja banaka 'neće trajati dugo' kazavši kako očekuje da će postići novi dogovor o pomoći s kreditorima 48 sati nakon nedjeljnog referenduma.

Cipras je televiziji ANT1 rekao da su scene u Grčkoj, s dugim redovima pred bankomatima i guranje starijh Grka koji čekaju satima na svoje mirovina, sramotne, ali je za to okrivio grčke partnere iz eurozone koji su prisilili Europsku središnju banku da zamrzne financiranje grčkih banaka, navodi Reuters.

"Želim vjerovati da ovi problemi neće trajati dugo", rekao je Cipras. "Banke će se otvoriti kada dođe do sporazuma", rekao je u televizijskom intervjuu predviđajući da će do njega doći za 48 sati nakon referenduma.

Cipras je pozvao Grke da glasuju 'ne' u nedjelju na referendumu o tome treba li zemlja prihvatiti reforme koje traže kreditori u zamjenu za pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sljedeći dan mi ćemo biti jedno u naporima za našu zemlju da nadiđemo što je prije moguće ovu gospodarski krizu", rekao je u četvrtak u govoru u ministarstvu obrane, javlja dpa.

Za Ciprasa, ako glasači podrže program pomoći koji je on odbacio, njegova vlada će vjerojatno pasti što će voditi novim izborima do rujna.

Upravo se čita

Image
transakcije iza sp-a

Vatreni već sada nadomak zaradi od drugog mjesta u Rusiji, a nezamislive iznose tek mogu zaraditi

Njegova koalciji se već osipa jer je niz zastupnika desne stranke Neovisnih Grka, njegova manjeg partnera, podržao glasovanje 'za'.

Image
'ODGOVORAN JE KAPITALIZAM'

Hrvatski ljevičari optužuju: za bankrot Grčke kriva je Europska unija!

Image
'ODGOVORAN JE KAPITALIZAM'

Hrvatski ljevičari optužuju: za bankrot Grčke kriva je Europska unija!

Cipras i njegov ministar financija Janis Varufakis i dalje su uvjereni kako Atena može ispregovarati bolje uvjete pomoći, uključujući i smanjenje duga, ako glasači odbace uvjete pomoći. Obojica su međutim signalizirali da će dati ostavke ukoliko birači odaberu program pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pariz: Prosvjednici pozivaju Grke da zaokruže 'ne'

Nekoliko tisuća francuskih prosvjednika u četvrtak je pozvalo grčke birače da odbace oštre mjere štednje koje im je nametnula Europska unija, neizravno im sugerirajući na taj način da zaokruže 'ne' na referendumu koji će se održati u nedjelju.

Image
Foto: Twitter
Image
Twitter

Prosvjedi u Parizu koje su organizirali ljevičarski pobunjenici iz vladajuće francuske Socijalističke stranke, idu protiv onoga za što se zalaže vlada predsjednika Francoisa Hollandea koja smatra da bi zaokružiti 'ne' predstavljalo opasan korak prema mogućem izlasku Grčke iz eurozone.

Policija je procijenila da se na Trgu Bastilje, tradicionalnom mjestu okupljanja prosvjednika, u četvrtak okupilo njih oko 3.000.

Na transparentima koje su isticali pisalo je Dosta je oštrih mjera štednje i Solidarnost s grčkim narodom, otpisivanje duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No istraživanje javnog mišljenja koje je provela tvrtka Harris Interactive pokazuje da dvije trećine ispitanika anketiranih u Francuskoj želi da europske zemlje prestanu posuđivati novce Grčkoj, a 53 posto ih vjeruje da Grčka neće vratiti nijedan od svojih dugova. Samo četiri posto sudionika ankete vjeruje da će Grčka vratiti dug.

Francuski ministar financija Michel Sapin rekao je da bi glasanje 'za' na nedjeljnom referendumu omogućilo dijalog s Grčkom o mogućem nastavku dogovora.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pentagon objavio snimke

Bivši senator nije iznenađen snimkama NLO-a: 'Američki narod zaslužuje biti informiran'

Više s weba