ZABRINUT JE?

Član vatikanskog odbora protiv seksualnog zlostavljanja djece dao ostavu

Image
Foto: Shutterstock

Svoj odlazak najavio je nekoliko dana nakon što je Franjo ažurirao pravila o postupanju sa spolnim zlostavljanjem u Katoličkoj crkvi, proširivši njihov opseg na laičke katoličke čelnike i navodeći da i maloljetne i odrasle osobe mogu biti žrtve

29.3.2023. u 20:11/ Hina

Hans Zollner, jedan od vodećih članova vatikanskog odbora protiv seksualnog zlostavljanja djece, u srijedu je objavio da je podnio ostavku u tom tijelu, a kao razlog naveo je zabrinutost zbog načina na koji ono djeluje.

Zollner je jedan od osnivača Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika koje je papa Franjo pokrenuo 2014. u sklopu napora protiv desetljeća dugih skandala pedofilije unutar Rimokatoličke crkve.

Njegov nagli odlazak oštar je udarac ugledu Povjerenstva, a dolazi nakon što je nekoliko članova rano podnijelo ostavke, žaleći se da komisija nema stvarnu moć i nailazi na unutarnji otpor.

"Tijekom proteklih godina postao sam sve zabrinutiji načinom na koji povjerenstvo, po mom mišljenju, radi na postizanju svog cilja zaštite djece i ranjivih osoba", priopćio je isusovac.

Image
APOSTOLSKA NUNCIJATURA

Vatikan oštro po Hraniću: Više je vjerovao župniku nego žrtvi. Nije iskazao empatiju

Image
APOSTOLSKA NUNCIJATURA

Vatikan oštro po Hraniću: Više je vjerovao župniku nego žrtvi. Nije iskazao empatiju

Zollner je rekao da njegova ostavka stupa na snagu 14. ožujka i dodao da ne može živjeti s problemima „osobito“ u područjima transparentnosti, odgovornosti i usklađenosti.

Voditelj Povjerenstva, američki kardinal Sean O'Malley, ranije u srijedu rekao je da je Zollner odstupio zbog prevelikog radnog opterećenja.

Prošle godine Franjo je Povjerenstvu povećao utjecaj kada ga je novim ustavom Svete Stolice smjestio u vatikanski doktrinarni odjel koji presuđuje u slučajevima zlostavljanja, te ovlastio da izradi godišnje izvješće o svećeničkom seksualnom zlostavljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zollner je u priopćenju osudio nejasne uloge i prakse zapošljavanja te nedefiniran odnos tog tijela i Vatikanskog ureda za doktrinu.

Također se žalio na "neadekvatnu" financijsku odgovornost i odgovornost u donošenju odluka.

Zollner, koji također vodi centar za proučavanje zlostavljanja na rimskom Papinskom sveučilištu Gregoriana, rekao je da ostaje otvoren za razgovore s povjerenstvom te se nada da će ono riješiti svoje probleme.

Svoj odlazak najavio je nekoliko dana nakon što je Franjo ažurirao pravila o postupanju sa spolnim zlostavljanjem u Katoličkoj crkvi, proširivši njihov opseg na laičke katoličke čelnike i navodeći da i maloljetne i odrasle osobe mogu biti žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
RAVNATELJICA ŠKOLE U STROŽANCU

'Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 povreda radnog odnosa. Poduzeli smo sve, a MOST na ovome skuplja poene'

Više s weba

Pročitajte još

Image
JE LI MOGUĆE?

Brutalnost policije: 91-godišnjoj baki stavili lisice, kapuljaču preko glave pa ju stresli elektrošokerom

Više s weba