trenutak tišine u kaosu

'Čovjek koji pada'. Priča o najpotresnijoj fotografiji napada 9/11 od koje i danas prolazi jeza

Image

Ne znamo je sam odabrao svoju sudbinu ili ga je izbacila eksplozija

12.9.2022. u 9:13/ N.C.

Mnogo je potresnih fotografija objavljeno na dan rušenja njujorških "Blizanaca" u koje su se teroristi 11. rujna 2001. godine zaletjeli s dva aviona, ali niti jedna nije izazvala toliko emocija kao "The Falling man". Čovjek koji pada.

Neboderi Svjetskog trgovačkog centra obavijeni vatrom i dimom, Njujorčani na zemlji koji izbezumljeno gledaju što se događa, kaos posvuda i On - savršeno miran u padu, zaustavljen u trenutku… Naravno, to je samo jedna od fotografija Čovjeka koji pada, ona najupečatljivija.

Image

rušenje Blizanaca i Čovjek koji pada

Foto: Profimedia, Richard Drew/Twitter
Image

rušenje Blizanaca i Čovjek koji pada

Profimedia, Richard Drew/Twitter

Snimio ga je Richard Drew, fotograf Associated Pressa. Kao i mnogi drugi tog jutra u New Yorku, nije bio svjestan terorističkog napada. Vjerovao je da se dogodila neka vrsta eksplozije.

Drew se sjetio kako je podzemnom željeznicom stigao na mjesto događaja i bespomoćno promatrao kako deseci ljudi počinju padati s gornjih katova. Njegov novinarski instinkt odmah se pokrenuo i počeo je snimati kaos na zemlji i u zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, što je zapravo snimio vidio je tek kad je došao kući.

"Nisam znao da imam čovjeka u tom položaju dok zapravo nisam vidio fotografiju na svom računalu. Nazvao sam jednog od naših urednika, pokazao sam mu sliku i rekao: "To je to, ovo mora biti ta slika," ispričao je Drew za Time.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Sljedeći dan fotografija "Čovjeka koji pada" se pojavila u desecima publikacija širom zemlje, uključujući i New York Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se procjenjuje kako je oko 200 osoba izgubilo život na način da su pali s gorućih tornjeva ili su se sami bacili, a mnogi su snimljeni u padu, niti jedna fotografija nije izazvala toliko rekacija kao "The Falling man". Za javnost je bila previše uznemirujuća i više ju nitko nije želio objaviti.

"Ne znamo je li umro na putu prema dolje … kažu da ćete umrijeti prije… znate, ako padnete. Ne znamo je li ga vatra natjerala da skoči, je li ga izbacila eksplozija ili je sam odabrao svoju sudbinu", kaže Drew koji ipak smatra da je Čovjek odlučio skočiti sam.

Budući da tijelo nikada nije pronađeno, kao niti od mnogih drugih, nikada nije bilo formalne identifikacije "Čovjeka koji pada". Tijekom godina pojavile su se teorije o njegovom identitetu, no niti jedna nije dokazana.

Neki ipak smatraju kako je riječ o Jonathanu Brileyu koji je radio u restoranu Windows na 106. katu Sjevernog tornja dok neki tvrde kako je riječ o Norbertu Hernandezu koji je radio kao slastičar također u restoranu Windows.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao nepoznati vojnik

No, iako se njegovim kolegama i nekim članovima obitelji čini da se odjeća i općeniti opis Jonathana Brileyja podudaraju s onim što se može vidjeti na fotografiji, ni oni nisu sigurni da je to on. Tog jutra otišao je na posao i poljubio suprugu dok je još spavala.

Danas "Čovjek koji pada" predstavlja mnogo više od samo sudbine jednog čovjeka toga dana.

“Nikad nisam požalio što sam snimio tu fotografiju. To je jedina fotografija na kojoj se vidi kako netko taj dan umire", rekao je Drew.

Drew se nada da "Čovjek koji pada" sada može izaći iz sjene nakon dva desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jako tiha fotografija. Volim o njemu razmišljati kao o nekom nepoznatom vojniku", rekao je Drew. "Neka predstavlja sve koji su toga dana doživjeli istu sudbinu."

Image

Neke od najupečatljivijih fotografija napada 11. rujna

Fotogalerija
Image

Neke od najupečatljivijih fotografija napada 11. rujna

Fotogalerija

Više s weba

Pročitajte još

Image
POD NADZOROM UN-a

Nastavljena evakuacija iz Alepa: posljednju fazu operacije narušavaju mnoge poteškoće

Više s weba