Potraga još traje

Cure novi detalji nakon tragedije: Konzultant prije tri godine upozorio da zgrada na Floridi ima strukturna oštećenja

Image

Zgrada, Florida

Foto: AP Images

Velik dio dvanaesterokatnice u predgrađu Miamija Surfisedu urušio se iznenada rano ujutro u četvrtak dok su stanari spavali. Uzrok nesreće još nije poznat

26.6.2021. u 15:21/ Hina

Tri godine prije smrtonosnog urušavanja stambene zgrade na jugu Floride stručni konzultant je upozorio da postoje dokazi "velikog strukturnog oštećenja" betonske deke ispod bazenske platforme te velike pukotine i osipanje betona u podzemnoj garaži, izvijestio je u subotu The New York Times.

Velik dio dvanaesterokatnice u predgrađu Miamija Surfisedu urušio se iznenada rano ujutro u četvrtak dok su stanari spavali. Uzrok nesreće još nije poznat.

Potvrđeno je da je poginulo četvero ljudi, a za 159 se još ne zna gdje su. Potraga za njima još traje.

The Times navodi da je konzultant, inženjer Frank Morabito, u izvješću od listopada 2018. upozorio na probleme, na osnovi čega je izrađen projekt sanacije čija je provedba trebala započeti uskoro, više od dvije i pol godine nakon što su upravitelji zgrade upozoreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravitelj zgrade objavio je dio tih problema nakon nesreće.

No dužnosnici Surfsidea u petak su objavili Morabitovo izvješće koje je otkrilo pune razmjere štete na betonu i armaturi, navodi list.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

Većinu oštećenja uzrokovala je vjerojatno višegodišnja izloženost korozivnom slanom zraku na obali južne Floride.

Morabito u izvješću nije iznio nikakve naznake da bi se zgrada mogla srušiti, ali je istaknuo da su potrebni popravci kako bi se "sačuvao strukturni integritet" zgrade i njenih 136 stanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premda je dio oštećenja manji, većinu oštećenja betona mora se popraviti u primjerenom roku", napisao je Morabito o oštećenjima u blizini temelja zgrade stare 40 godina, prenosi list.

List citira Kennetha S. Direktora, odvjetnika koji zastupa upravitelja zgrade, koji je ovaj tjedan kazao da je sanacija zgrade trebala započeti uskoro, na osnovi projekta izrađenog ove godine.

On je naglasio da bi se proces sanacije zgrade vodio drugačije da su vlasnici znali da korozija i osipanje betona, koji su u blagom obliku relativno česti u mnogim priobalnim zgradama, predstavljaju ozbiljnu prijetnju. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
drama u ruskoj prijestolnici

Buknuo požar u zgradi inozemne obavještajne agencije u Moskvi: više ljudi zatočeno na podzemnim etažama

Više s weba