naglasak na raznolikosti

David Cameron: 'Europska Unija se ne smije u sve miješati, ponekad je potrebno 'manje Europe''

Image

David Cameron

Foto: AP Images

Mi želimo vidjeti novo uređenje u kojem će se skupine nacionalnih parlamenata okupiti i odbaciti europske zakone koji nisu u njihovom nacionalnom interesu", objasnio je Cameron

10.11.2015. u 12:56/ Hina

Europska unija u nekim aspektima pitanja kako funkcioniraju njezine članice mora igrati manje istaknutu ulogu, izjavio je u utorak britanski premijer David Cameron i istaknuo da 'odgovor na svaki problem nije uvijek više već manje Europe'.

"Nemojte nikada zaboraviti da Europska unija sada broji 28 drevnih nacija Europe. Upravo ta raznolikost je najveća snaga Europe. Britanija poručuje: slavimo tu činjenicu, priznajmo da odgovor na svaki problem nije uvijek više Europe. Ponekad je to manje Europe", rekao je Cameron izlažući svoj plan reformi EU-a prije referenduma o ostanku u Uniji koji bi se trebao održati do kraja 2017.

Cameron je također kazao da Velika Britanija neće tražiti pravo veta kako bi blokirala zakone EU-a, ali smatra da bi EU trebao dozvoliti nacionalnim parlamentima da odbace neke zakone ukoliko im se protive.

"Ne predlažemo veto za svaki nacionalni parlament. Priznajemo da bi u Europi s 28 zemalja to značilo zastoj. Ali mi želimo vidjeti novo uređenje u kojem će se skupine nacionalnih parlamenata okupiti i odbaciti europske zakone koji nisu u njihovom nacionalnom interesu", objasnio je Cameron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je odlučno protivljenje "sve tješnjoj uniji" i kazao da s europskim čelnicima namjerava ispregovarati "jasan, pravno obvezujući sporazum kojim bi Britanija bila oslobođena obveze da radi na sve tješnjoj uniji".

Britanski premijer traži i veću kontrolu po pitanju migracija iz zemalja EU-a te smatra da se pravo na slobodno kretanje radnika ne bi smjelo odnositi na nove europske članice sve dok se njihove ekonomije ne približe britanskoj. Glede sigurnosti, ustvrdio je da se njegova zemlja suočava s novim prijetnjama i opasnostima.

Upravo se čita

Image
NOGOMET NA RUBU ŽIVACA

Šimenc ne izlazi iz kuće, Vlaović luduje, a Čilić uživa: Što o nogometu kažu oni zbog kojih smo kidali živce?

"Uopće ne sumnjam da za Britaniju europsko pitanje nije samo pitanje ekonomske već i nacionalne sigurnosti", rekao je Cameron.

Govoreći o jedinstvenom tržištu i konkurentnosti, kazao je da se svi prijedlozi, obećanja i sporazumi o jedinstvenom tržištu, trgovini, ukidanju uredbi i propisa, moraju objediniti u jasnu i jedinstvenu obvezu koja nam nalaže da "konkurentnost upišemo u DNK cijele Europske unije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je nadu da će u prosincu na summitu čelnika EU-a doći do napretka u pregovorima oko reformi Unije. Također je rekao da oko uspostave novih odnosa s EU-om, a prije održavanja referenduma, želi sve učiniti da se "krene s promjenama".

"Od izbora u svibnju, strpljivo se sastajem s europskim liderima širom kontinenta. Ali, koliko god sam strpljiv i želim da se cijela stvar pokrene, bit ću i ustrajan", poručio je Cameron.

Britanski premijer danas će svojim europskim kolegama uputiti pismo u kojem će biti navedeni njegovi glavni ciljevi u vezi reforma bloka 28-orice.

Više s weba

Pročitajte još

Image
otklonili svaku sumnju

Američki senatori uvjereni: 'Rusi su se umiješali u izbore, Donald Trump je imao Putinovu pomoć!'

Više s weba