IZBORI U BIH

Detaljna analiza izbora u BiH: Gotovo 100 nevažećih listića, optužbe za izbornu krađu, glasanje mrtvih...

3.10.2022. u 19:08/ Leona Šiljeg

Najveći poraz doživio je Bakir Izetbegović. Pobijedio ga je Denis Bećirović - povjesničar i socijaldemokrat rodom iz Tuzle

Željko Komšić jedini je stari - novi hrvatski član Predsjedništva BiH. Iza ponoći je proglasio pobjedu i to četvrtu.

"Ja u Hercegovinu odem svakako. Pazite, bespotrebna vam je ta provokacija proglase me ljudi personom non grata i onda kažu da sam nepoželjan kažu da nisam došao", rekao je Željko Komšić, kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

U izbornoj noći punoj preokreta - poručio je da ni tradicionalni glasači HDZ-a nisu glasali za HDZ. Za njih, pak, povijesni rezultat.

Image
bivši učitelj

Tko je čovjek koji je do nogu potukao Izetbegovića? U govoru spomenuo Tita: 'Želim uputiti poruku cijeloj regiji'

Image
bivši učitelj

Tko je čovjek koji je do nogu potukao Izetbegovića? U govoru spomenuo Tita: 'Želim uputiti poruku cijeloj regiji'

"Znamo da smo u ovu izbornu trku ušli po istim izbornim pravilima gdje bošnjački narod može izabrati, odnosno, uzurpirati poziciju hrvatskog člana Predsjedništva. Tako da se ja osjećam kao pobjednica hrvatskog naroda", rekla je Borjana Krišto, kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednik je i Denis Bećirović. Tuzlak, učitelj i povjesničar. Kandidat je SDP-a i još 11 stranaka. Odbijao je govoriti engleski u debatama na televiziji.

"Pobijedili smo. Sada se sjećam 7. listopada 2008. godine, imao sam pet poruka u mobitelu. Večeras ih je 5005 i tako vam je to u politici", kaže Denis Bećirović, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Upravo se čita

Image
sramota!

FOTO Urinirali po božićnom boru nasred trga u staroj gradskoj jezgri

Izgurao je Bakira Izetbegovića - velikog gubitnika izbora koji i u porazu uvjerava da je njegova stranka u porastu.

"Kako očekivati da pobijedite 11 udruženih stranaka, uz koje su stale, mislim javna je tajna, i neke ambasade da ih u tome ohrabre. To je jako težak zadatak i ne vidim zašto bi sami sebe kažnjavali", rekao je Bakir Izetbegović, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je Dodik slavio pobjedu, njegova protukandidatkinja prozivala ga je da je rezultat lažiran. Traži ponovno prebrojavanje glasova. Oni koji su glasali - očekivali su promjene.

Najveće iznenađenje izbora bio je potez Christiana Schmidta - samo sat vremena nakon zatvaranja birališta.

"Naložio sam mjere koje će poboljšati funkcionalnost institucija Federacije. To će svim građanima omogućiti da se njihov glas čuje i uvjeriti ih da će ih zastupati oni koje izaberu", objašnjava Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Između ostalog Dom naroda će umjesto 56 delegata imati 80. Na izborima gdje su birači preko noći oslijepili, glasali su i mrtvi. Kad se podvuče crta - gotovo je 100 000 nevažećih listića u izborima za Predsjedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
počela kampanju

Clinton želi osvojiti simpatije 'običnih' Amerikanaca: 'Svi će imati koristi od svojeg teškog rada'

Više s weba