cipras traži potporu

Dijsselbloem dao naslutiti da će se već sutra donijeti odluka o Grčkoj

Image

Pošto je naglo ponudio ustupke ne bi li zemlju spasio od financijskog sloma, grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je u petak zastupnike svoje stranke da podupru paket teških reforma

10.7.2015. u 13:06/ Hina

Predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem izjavio je da bi ministri financija eurozone mogli donijeti 'važnu odluku' kada se u subotu sastanu na hitnoj sjednici tijekom koje će raspravljati o novome grčkom prijedlogu o hitnom financiranju.

Image
preko leđa građana

Grčki plan za izlazak iz dužničke krize: podizanje poreza i kasniji odlazak u mirovinu

Image
preko leđa građana

Grčki plan za izlazak iz dužničke krize: podizanje poreza i kasniji odlazak u mirovinu

U govoru održanom prije sastanka s nizozemskom vladom u petak, Dijsselbloem nije želio govoriti o pojedinostima prijedloga, no kazao je da je dokument 'vrlo temeljit'.

"Velika potpora Grčke dokumentu daje više vjerodostojnosti, no unatoč tomu moramo pozorno razmotriti je li on dobar. Bilo kako bilo moramo donijeti vrlo značajnu odluku", kazao je novinarima.

Grčki prijedlog razmotrit će Europska komisija, Središnja europska banka i Međunarodno monetarni fond koji će odlučiti jesu li grčki dugovi održivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova procjena trebala bi biti završena prije sastanka Eurogrupe u subotu poslijepodne u Bruxellesu, nakon čega će se razmotriti hoće biti pokrenuti pregovori o pozajmici.

Cipras traži Sirizinu potporu nakon naglih ustupaka

Pošto je naglo ponudio ustupke ne bi li zemlju spasio od financijskog sloma, grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je u petak zastupnike svoje stranke da podupru paket teških reforma.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Na stranački je sastanak Cipras dočekan aplauzom, a zatim je pozvao zastupnike Sirize da na glasanju u parlamentu podupru nove prijedloge i pomognu grčkome ostanku u eurozoni.

"Suočeni smo s presudnim odlukama", prenio je Ciprasove riječi jedan vladin dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili smo mandat da ostvarimo bolji dogovor od onoga ultimatuma koji nam je Eurogrupa dala, ali nismo dobili mandat da Grčku izvedemo iz eurozone. Svi smo u ovome zajedno", rekao je.

Nije još jasno hoće li kreditori poduprijeti najnoviji paket reforma koji je, piše Reutersov novinar, neobično sličan onomu koji je Grčka odbila i raspisala referendum.

Da bi čelnici eurozone u nedjelju na summitu prihvatili grčke prijedloge, ključno je da ih podupru vjerovnici.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nova brutalnost terorista

Islamska država pogubila četiri osobe u Libiji: među njima i navodni špijun Libijske zore

Više s weba