EMOTIVNI SUSRETI

Dio djece koju su Rusi odveli vraćena obiteljima: 'Mama, ne želim pričati o tome. Ti ne bi spavala noću'

Image
Foto: Profimedia

Jedan tinejdžer ispričao je da su djecu tukli šipkama ako bi govorila preko reda. Rekao je da ga je zaštitar upozorio: "Odvest ćemo te u internat, tamo ćeš sjediti i sve razumjeti. Jedna djevojka dobila je udarac po leđima, na leđima je imala veliku modricu od šipke", prepričao je. Rekao je i da su im prijetili da će ih odvesti u ruski internat u blizini estonske granice odakle će biti posvojeni

24.3.2023. u 11:17/ Danas.hr

Skupina ukrajinske djece koju su otele ruske vlasti i mjesecima držali u posebnim kampovima koje podupire Kremlj oslobođena je i vraćena kući, javlja Daily Mail.

Njih 17 odvedeno je na Krim kada su njihove gradove zauzele moskovske snage, a Rusi su im rekli da su ih njihove obitelji napustile. Dobrotvorna organizacija jučer je vratila prvu skupinu otete djece u njihove domove. Djeca su prepričala da su ih Rusi tukli željeznim šipkama zbog iskazivanja podrške Ukrajini.

Podsjetimo, Međunarodni kazneni sud prošlog je tjedna izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i povjerenice za djecu, optužujući ih za ratne zločine zbog prisilnih deportacija 16.000 ukrajinske djece. Međunarodni kazneni sud optužuje Rusiju za pokušaj "preodgoja" djece.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Jedan tinejdžer ispričao je da su djecu tukli šipkama ako bi govorila preko reda. Rekao je da ga je zaštitar upozorio: "Odvest ćemo te u internat, tamo ćeš sjediti i sve razumjeti. Jedna djevojka dobila je udarac po leđima, na leđima je imala veliku modricu od šipke", prepričao je. Rekao je i da su im prijetili da će ih odvesti u ruski internat u blizini estonske granice odakle će biti posvojeni.

Image
nalog iz Haaga

Hoće li se Putinu suditi? Nobilo: 'Bila bi to kapitulacija, Rusija je nukelarna sila. Bolje da to ne vidimo'

Image
nalog iz Haaga

Hoće li se Putinu suditi? Nobilo: 'Bila bi to kapitulacija, Rusija je nukelarna sila. Bolje da to ne vidimo'

Ponovno okupljanje djece i roditelja organizirala je nevladina organizacija Save Ukraine koja se bori protiv ilegalnih deportacija ukrajinske djece na teritorije pod kontrolom Rusije. Prema Kijevu, više od 16.000 ukrajinske djece deportirano je u Rusiju od invazije 24. veljače 2022., a mnoga su navodno smještena u ustanove i udomiteljske domove. Rusija negira optužbe i umjesto toga kaže da je spasila ukrajinsku djecu od užasa rata.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Denis Zaporožčenko je posljednji put vidio svoju djecu u listopadu u Hersonu, jedinom regionalnom glavnom gradu koji su ruske snage zauzele nakon invazije, kada su otišli u takozvani ruski ljetni kamp. Očekivao je teške borbe u svom rodnom gradu dok su se ukrajinske snage sve više približavale ponovnom osvajanju grada, što su u studenom i uspjele. Slanje djece na Krim - slikoviti i turistički poluotok koji je Moskva anektirala 2014. - činilo se kao manje zlo. Ruski dužnosnici "obećali su da će ih poslati u te kampove na tjedan ili dva", rekao je za AFP.

"Kada smo shvatili da ih nismo trebali pustiti, bilo je prekasno", rekao je. Obitelji su ponekad bile pod pritiskom da pošalju svoju djecu na takozvane praznike, rekla je Miroslava Karčenko, odvjetnica koja radi u organizaciji Save Ukraine. "(Ruski dužnosnici) rekli su roditeljima da imaju sat vremena za razmišljanje i da će, ako Ukrajinci stignu prije, dovesti američke plaćenike koji će tući i silovati djecu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon "ucjena, manipulacija i zastrašivanja, odvode djecu", dodala je Karčenko. Organizacija Save Ukraine unajmila je autobus koji je prošao kroz Poljsku i Bjelorusiju, a zatim u Rusiju, prije nego što su pokupili djecu na anektiranom Krimu.

Neka od djece s kojima je razgovarao AFP opisala su razinu političke indoktrinacije. "Ako nismo pjevali (rusku) himnu, tjerali su nas da napišemo objašnjenje. Za Novu godinu prikazali su nam Putinov govor", rekla je 15-godišnja Taisia. Yana (11) rekla je da je "sve bilo kao u normalnim logorima", ali i da su ih službenici kampa "natjerali da pjevamo i plešemo kad su došli inspektori' iz Moskve."

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Inesa Vertoš rekla je da je njezin sin nakon duge razdvojenosti postao "ozbiljniji": "On me pogleda i kaže "Mama, ne želim ti pričati o tome, ti ne bi spavala noću".

Svoj djeci će biti pružena psihološka podrška, rekla je Harčenko. Njezina je organizacija "učinila sve da se djeca i njihovi roditelji ne vrate na opasna područja", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Više s weba

Pročitajte još

Image
suđenje u zambiji

VIDEO Danas sutkinja odlučuje hoće li Hrvati na slobodu. Pogledajte njihov dolazak na sud

Više s weba