EKONOMSKA OLUJA

Doznajte što je inflacija, recesija, depresija i stagflacija. Slijedi li nam val otkaza i kriza slična onoj 2...

27.6.2022. u 22:42/ Ivan Skorin

Laži bankara i nekretninski balon su prije 14 godina bile uzrok financijskog potopa, a sada postvirusni kaos i rat možda dovedu do istog strmoglavog pada ekonomije

Gubitak 200 000 radnih mjesta, val otkaza, smanjena proizvodnja, dramatičan pad gospodarske aktivnosti. Sve se to dogodilo u Hrvatskoj nakon Velike recesije, kako popularno zovemo krizu iz 2008.. A sada sve više stručnjaka ponovno spominje tu riječ na R. Elon Musk misli da stiže recesija, George Soroš kaže globalna depresija, šef američke središnje banke kaže da je recesija realna mogućnost, gotovo sigurno - misli hrvatski ekonomist Vuk Vuković. Prije nego s njim porazgovaramo u studiju - idemo čuti Ivana Skorina. Hoće li recesija zaustaviti inflaciju, što je uopće inflacija, što recesija, a što depresija. Izvolite.

O krizi 2008 snimljeni su kultni dokumentarci, holivudski blockbusteri. Laži bankara i nekretninski balon su prije 14 godina bile uzrok financijskog potopa, a sada postvirusni kaos i rat možda dovedu do istog strmoglavog pada ekonomije.

"Nema ništa neizbježno oko recesije", rekao je Joe Biden, američki predsjednik.

"Imamo inflacijski skok cijena kroz koji moramo proći i mislim da ćemo proći snažno", tvrdi britanski premijer Boris Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOST DIREKTA

Marić: 'Za cijene goriva imamo još mjera. Snižavanje PDV-a bilo je namijenjeno za uvođenje eura. Recesija? Ne očekujemo je'

Image
GOST DIREKTA

Marić: 'Za cijene goriva imamo još mjera. Snižavanje PDV-a bilo je namijenjeno za uvođenje eura. Recesija? Ne očekujemo je'

Nećemo, smatra Elon Musk koji je nedavno izjavio da ima "Super loš osjećaj o ekonomiji, na pitanje slijedi li recesija uskoro, odgovorio je - to je izgledno. A još ranije je tvitao da je predugo kišio novac na budale i da se neki bankroti moraju dogoditi." A i svijet strahuje, nikad u povijesti, čak ni 2008., riječ recesija nije toliko guglana kao u proteklih mjesec dana. Hrvatska živi život, sezona će biti, a kakva drugačija nego rekordna - trošimo više nego ikad, barem prema broju izdanih fiskaliziranih računa, raste kreditni rejting, ma kakva recesija.

"Mi u svojim projekcijama za ovu godinu ju ne vidimo, ali moramo biti svjesni nismo izdvojeni otok", kazao je Zdravko Marić, ministar financija u 25. lipnja.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Direktov panel ekonomista Tomić, Brkić, Ćupić, Novotny – polovično je optimističan.

"Čini se da nam još uvijek ne sljiedi recesija", kaže Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zasada recesiju ne vidimo. Ona nije neizbježna", tvrdi Damir Novotny, ekonomski analitičar.

"Puno je znakova koji upućuju na opasnost od recesije", kaže Luka Brkić, profesor političke ekonomije na Fakultetu političkih znanosti.

"Sve ovo su vrlo varjlive brojke jer se bojimo da ćemo mi s jeseni ući u jednu spiralu recesije", kaže Denis Ćupić, ekonomist.

Inflacija. Recesija. Depresija. Pojmovi o kojima svi pričaju. Ukratko. Inflacija je opće povećanje cijena, smanjuje se vrijednost valute. Recesija je ako BDP dva uzastopna kvartala pada, a ekonomska depresija je recesija koja traje dulje od 24 mjeseca. Kad je pad BDP-a veći od 10 posto. E sad, zbog pilećih filea i tisuće drugih stvari koje su nam poskupile kroz sveopću inflaciju, središnje banke u Americi i Europi najavile su da dižu kamate. Logika je – svi će se teže zadužiti, manje će se trošiti, cijene će prestati divljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je da upotrijebimo naše instrumente da inflaciju suzbijemo na dva posto", rekao je Jerome Powell, direktor američke središnje banke.

Bivši glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Kenneth Rogof kaže da surfamo prema ekonomskoj oluji svih oluja. Recesija će u istom trenutku pogoditi Ameriku, Europu i Kinu.

Na pitanje hoće li recesija napokon zaustaviti inflaciju, Damir Novotny, ekonomski analitičar odgovara:
"Pa ne znam što je gore, ja bi rekao da inflacija u ovom trenutnku nije najveći problem"

"S inflacijom znamo živjeti i u smislu ekonomske politike se znamo lakše nositi, to je lakši problem od recesije, pogotovo stagflacijske recesije kad imate rast cijena i rast nezaposlenosti", kaže Brkić s FPZG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato i podizanje kamatnih stopa nije očigledno rješenje u ovoj situaciji, dakle ono će dovesti do smanjene potrošnje i investicija i može nas odvesti u recesiju, ali nismo sigurni hoćemo li time ubiti ovu visoku stopu inflacije", kaže Tomić.

"Bojim se da će potrošnja počet padat, to će s jedne strane usporiti inflaciju i smanjiti inflaciju, ali ono u što sam definitvno uvjeren ukoliko do kraja ljeta ne dođemo u situaciju da se krene pregovarati o miru, bojim se da ćemo ući sljedeće godine u stagflaciju", kaže ekonomist Ćupić.

A to je najgora opcija – jer će nam pileći file ostati jednako skup, a kupovna moć će nam biti još manja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
sport zavijen u crno

Bivši igrač Chelsea i Newcastlea zatrpan pod ruševinama, poginuo golman Malatyaspora Eyüp

Više s weba