NAKON PLANA EUROPSKE KOMISIJE

Direkt o tome trubi mjesecima, a sada Njemačka krenula u kampanju: Pogledajte kako pozivaju na štednju plina

20.7.2022. u 23:00/ RTL Direkt

U Hrvatskoj je mjere štednje za sada uveo Grad Zagreb, zajedno s nekolio svojih ustanova

Štedi plin za sigurniju zimu. To je plan koji je danas predstavila Europska komisija. Strahuju kako će to izgledati kada nam stignu hladni dani - a neće biti ruskog plina. Pa planiraju smanjenje od 15% - i od članica traže ono o čemu mi u Direktu trubimo već mjesecima - da treba pokrenuti kampanje o smanjenju grijanja i hlađenja.

Rusija nas ucjenjuje, Rusija koristi plin kao oružje - kaže danas Ursula Von Der Layen. 12 zemalja već je pogođeno djelomičnim ili potpunim prekidom - a Ursula kaže da se treba spremiti na potpuno isključenje. Zato Europa traži od članica da počnu promovirati smanjenje grijanja i hlađenja, pozivaju države da to prvo krenu raditi javne zgrade. Neke su zemlje već krenule u kampanje, evo kako to rade Nijemci i Nizozemci.

"Klimatske promjene i energentska učinkovitost, svi pričaju o tome. Svakodnevno kod kuće trošimo energiju za grijanje, toplu vodu, rasvjetu, kuhanje, pranje i hlađenje. Kućna potrošnja je jedna četvrtina ukupne potrošnje energije u Njemačkoj.

Manje potrošnje znači i manje klimatskih promjena. Zato je najbolja energija ona koju ne trošimo. Od kuće kreću promjene. Svaki mali korak znači puno, a pomaže pri postizanju globalnog učinka. Ključ za to su, učinkovito korištenje energije i štednja energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to znači? Energetska učinkovitost znači trošiti točno toliko koliko nam treba. Na primjer, štedljive LED žarulje jednako osvjetljuju prostoriju kao i stare žarulje uz manju potrošnju energije ili stare peći za grijanje puštaju previše energije u okolinu. Moderne peći za grijanje štede više struje i jednako griju prostoriju kao i stare peći.

Dobro za znati, energetska učinkovitost osim što je korisna za okoliš korisna je i za vaš novčanik. Prilikom kupnje veš mašine, frižidera ili žarulje, dobro je pripaziti na energetsku učinkovitost. Savjetnik za energetsku učinkovitost vam može skrenuti pozornost kako u svom domu možete smanjiti nepotrebnu potrošnju energije. Ako netko želi više od toga, može preći na nove izvore energije pogotovo kod grijanja i struje. Jeste li u stanu ili kući, s malim ili velikim budžetom, svi možemo puno bolje iskoristiti energiju", objašnjeno je u njemačkoj kampanji.

Upravo se čita

Image
buktinja u noći

U Kaštelima izgorio Mercedes, a požar djelomično zahvatio Renault Megan

Image
KAKO TO?

Cijene energenata rastu, zagovara se štednja, a u Karlovcu ulična rasvjeta radi tijekom cijelog dana?

Image
KAKO TO?

Cijene energenata rastu, zagovara se štednja, a u Karlovcu ulična rasvjeta radi tijekom cijelog dana?

Većim zemljama to treba više nego nama, mi mamo LNG, građani znaju da treba štedjeti, ne treba sijati paniku. Eto tako je prije tjedan dana na moje pitanje treba li građanima reći da smanje klimu i štede energiju odgovorio potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Oleg Butković. Ali, neki nisu čekali ni Vladu ni Ursulu, nego su krenuli štedjeti sami.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, na Prirodoslovno matematičkom fakultetu, nisu trebali preporuke- sami su se odlučili na redukcije. Klima im se ne spušta ispod 25 stupnjeva, gase je kad nisu u prostorijama. I u gradu Zagrebu rade isto: u četiri zgrade gradske uprave temperatura hlađenja više nije 22 nego 25 stupnjeva celzijevih. Noću se klima neće paliti - osim u slučaju visokih temperatura preko 35 stupnjeva. U gradu Zagrebu očekuju uštedu od 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One prostorije koje se ne koriste se ni ne hlade tamo vam je sada vruće ovisi koliko su blizu staklima. Ista stvar je sa svjetlima bilo bi prekrasno ostaviti zgradu da svijetli po noći ali to ne radimo sve gasimo", objasnila je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilište knjižnice Zagreb, Ivanka Stričević.

Više s weba

Pročitajte još

Image
puno oštećenja

Hrvatica o strašnom potresu: 'Ljudi su izletjeli iz kafića. Činilo se kao vječnost'

Više s weba