CIJEPI SE I NA ULICI, KATEDRALI, HRAMU...

Direkt prvi u bečkom bordelu u kojem se može cijepiti protiv korone: 'Svi su dobrodošli - i žene i djeca'

15.10.2021. u 23:20/ Lada Marinović

Balkanci su najčešći gosti u bordelu, a najmanje su cijepljeni. Odatle je i nastala ova poslovna ideja

U Austriji Kurza možda više nema - ali sa i bez konzervativnog kancelara - Beč živi liberalno. I to je posebno očito kad je u pitanju cijepljenje.

Bili smo u jednom bečkom bordelu, gdje se najnormalnije možete cijepiti protiv koronavirusa, i još dobiti vaučer od 30 eura, za masažu, ili što već ne. Dok se u Hrvatskoj čeka čudesno preobraćenje polovine stanovnika koje cijepljenje ne zanima, 
Austrijanci misle da se ono potiče tako da je dostupno na svakom koraku. U katoličkoj crkvi, u džamiji - pa i u hramu Sikha.

Image
Mladi lav europske politike

Austrija je ostala bez kancelara, Sebastian Kurz sinoć je podnio ostavku: Evo za što ga se sumnjiči

Image
Mladi lav europske politike

Austrija je ostala bez kancelara, Sebastian Kurz sinoć je podnio ostavku: Evo za što ga se sumnjiči

Cjepi se i u crkvi

U hramu, supermarketu, na obali Dunava. U crkvi ili bordelu. Sat bečke škole cijepljenja upravo počinje. Dobrodošli u Funpalast! Da, dobro ste pročitali, noćni klub uskoro postaje hub za cijepljenje. Rudi, desna ruka šefa, Bečanin iz Bosne, priča nam zašto je ovo mjesto specifično.

"Ovo je welness oaza, gdje se čovjek može da opusti. Plati ulaz, dobije friški bademantil. Imamo tu bazen, temp je 26, 27 stepeni, imamo saune. Velike prostore za pričanje, druženje. Djevojke su tu, one dolaze, pod nikakvim pritiskom. Tu su, za sebe rade. Sve što zaradi je njezino. S nama nema ništa, mi smo tu više kao familija neka", kaže Zehrudin Selimović, voditelj smjene.

Familija u kojoj radi 13 godina. Ideja da se cijepljenje obavlja baš ovdje, bila je šefova, Rudi je zadužen za logistiku. Iako je ovo klub isključivo za muškarce kada je riječ o cijepljenju i za to su našli rješenje, poseban ulaz za žene i djecu. Prostor na katu je spreman, a svatko tko se cijepi, bit će i nagrađen.

"Svi su dobrodošli, vaučer od 30 eura za muškarce da se odmori i opusti. A žene i djeca, još razmišljaju šta bi, prehrambeni bon za jelo ili restoran, a djecu da si kupe neku igračku", našalio se Selimović.

I dok ovdje cijepljenje kreće za dva tjedna, na jednom sasvim drugom mjestu, ono je u punom jeku. Zovu je crkvom Austrije, u katedrali Sv. Stjepana dnevno prođu stotine posjetitelja, a unazad mjesec i pol dana prolaze ovdje i stotine građana koji se žele cijepiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova gotička ljepotica iz 13. stoljeća, visoka čak 137 metara, u jednoj od kapelica udomila je zdravstvene radnike.

"Najviše u danu znamo primiti i do 250 građana, što je na jednog doktora puno rada, ali poštenog rada kako bismo okončali ovu pandemiju", rekao je Philipp Landgraf, koordinator cijepljenja iz Reda svetog Ivana.

Upravo se čita

Image
MORAJU BITI NA OPREZU

Dvojici Vatrenih prijeti suspenzija i propuštanje osmine finala u slučaju da Hrvatska prođe

Balkanci su najčešći gosti, a najmanje su cijepljeni

Dovoljno je ispuniti obrazac, odabrati cjepivo i to je to. "Vrlo je lako cijepiti se u Beču, doista imamo dobro uređen sustav", kaže Philipp Bachmann iz Beča.

Da, kućne testove imali su prvi, dijelili su se besplatno, u trgovinama i ljekarnama. Sada se gradska vlast potrudila da cijepljenje bude dostupno na svakom koraku - i zato se u dva mjeseca cijepilo 140 tisuća građana. Beč je sada na 64 posto. Cijepi se u crkvi, bordelu, dućanu, na ulici, u brodu koji plovi Dunavom ili autobusu koji obilazi grad.

Upravo je jedan takav autobus prošli mjesec svratio. U zajednicu Sikha, pripadnika najmlađe moderne religije iz Indije. Najpoznatiji su po turbanima u kojima čuvaju neošišanu kosu - ona je jedna od glavnih načina odavanja počasti Bogu.

"Vrlo smo zahvalni jer nismo tako velika zajednica ovdje u Austriji, ali smo dobili ovu priliku od gradske vlasti. Mnogi koji su se bojali i imali sumnje, na kraju su primili cjepivo", kaže Singh Gurseven, generalni tajnik zajednice Sikha u Austriji.

U Austriji ih je 15 tisuća, imaju sedam hramova, odnosno Gurdvara, od toga tri u Beču. U najstariju stiže najveći broj članova zajednice. Pali je jedan od onih koji je iskoristio priliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nemate zdravstvenu iskaznicu, svejedno možete dobiti cjepivo. Bila je ovo odlična prilika i, naravno, svi su stigli", kaže Pali iz Beča.

I stići će ponovno ako bude potrebe za dodatnim dozama. Otvoreni su za sve i svakoga, kao i njihova religija. Za liberalan pristup cijepljenju imaju samo riječi hvale.

Dobra je to prilika i za jedne i druge, poručuje Rudi. Vlasti sretne s većim brojem cijepljenih, a klubovi s većim prometom. A to puno znači kada se broj mušterija smanjio za 50 posto. Balkanci su najčešći gosti, a najmanje su cijepljeni. Odatle i ova poslovna ideja.

"Balkanci su uvijek neki specifični ljudi, mnogi dođu tu pa tražiš potvrdu i tražiš PCR, on nemaju pa ih se vrati. Sve naše Balkance, svi koji su tu nebitno o naciji i vjeri, od 1.11", našalio se Selimović.


A bitno je zaštititi i djevojke. "Hoće i one biti cijepljene? Pa mnoge žele da se cijepe, da bude kako je bilo prije", kaže Selimović.

Da bi bilo kao prije, treba se cijepiti čim više ljudi, i zato je grad pokrenuo pametnu kampanju. Austrijanci, od vlasnika bordela do katoličkih svećenika, to su shvatili ozbiljno. Bečka škola ni ovoga puta nije razočarala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
terorizam u new yorku

Trump zaprijetio: 'SAD udara na IS deset puta jače, platit će cijenu'

Više s weba