Profil ubojice i psihopata

O Mladiću govore oni koji su ga snimali i pucali na njega. Kotromanović: 'Bio je iskompleksiran'. Malbaša: 'T...

8.6.2021. u 22:19/ Ida Hamer

30 godina od početka rata, jedan od najokrutnijih zločinaca u povijesti, Ratko Mladić, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora

Kriv je i umrijet će u zatvoru. Kriv je za genocid u Srebrenici, kriv je za brutalna ubojstva 8000 dječaka i muškaraca, kriv je za protjerivanje ljudi, kriv je za mučenja, silovanja, ubijanja, razaranja kuća.

Kriv je za granatiranje Sarajeva i smrt tisuća civila. Kriv je jer je bio dio udruženog zločinačkog pothvata. Ovaj put pravomoćno. 30 godina od početka rata, jedan od najokrutnijih zločinaca, Ratko Mladić, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Fotografije u kojima Mladić danas u sudnici oponaša fotografe brzo su obišle svijet. 

"Sud potvrđuje uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe kaznu doživotnog zatvora koju je gospodinu Mladiću izreklo Raspravno vijeće", govorili su na sudu dok je Mladić to slušao pognute glave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spada među najgore zločince u suvremenoj povijesti

"Mladić spada među najgore ratne zločince u suvremenoj povijesti. Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na popis najizopačenijih i najbrutalnijih osoba u povijesti", rekao je glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove Serge Brammertz

Presuda se slušala i na javnim mjestima diljem BiH, i u samoj Srebrenici. "Plakala sam cijeli dan, ali ja bi sad, ne mogu od sramote, ja bih sad i pjevala i vrištala, kažem ženama hajde plješćite, teto, ništa", kazala je Šuhra Malić iz Srebrenice. 

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Image
'Zanat ispekao' u Hrvatskoj

Branitelji koji su se suočili s Mladićem: 'Hodao je u pancirki do koljena i strah ga je bilo doći kod nas na pregovore'

Image
'Zanat ispekao' u Hrvatskoj

Branitelji koji su se suočili s Mladićem: 'Hodao je u pancirki do koljena i strah ga je bilo doći kod nas na pregovore'

Kotromanović je zoljom pucao na Mladićev tenk

Pod zapovijedima Ratka Mladića ubijeno je osam tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca. Za mnogima se i dalje traga.

Nije se nikada s njime susreo oči u oči - ali sudarali su se na frontu, kaže bivši ministar obrane. Prisjeća se '91. kada je s tek 20-ak godina zoljom pucao na tenk, ne znajući da se u njemu nalazio Mladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo znali da on ide na pregovore dolje u Hrvace s tada vodećim ljudima grada Sinja, mi smo bili u klasičnoj akciji, diverziji. Meni je žao što smo propustili tu šansu, ali to je tako", kazao je bivši hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović

Na presudu je ravnodušan. "Smatram da se tu ništa posebno neće promijeniti na terenu. Živjet će jednim komotnim životom, vjerojatno negdje u Švedskoj, jest će kokice petkom, tiramisu srijedom i pisat će memoare. I bit će vjerojatno i dalje nacionalni heroj u takozvanoj Republici Srpskoj i u Srbiji. Smatrat će ga velikim herojem i strategom, za mene nije ni jedno ni drugo. Otprilike bi ga tako procijenio, kao osobu koja je vjerojatno bila iskompleksirana, koja je imala moć, koja je vladala životom ljudi na terenu, i tako se ponašao, kao gospodar života i smrti", kaže Kotromanović. 

Istinski ratni zločinac

Ratni snimatelj Petar Malbaša, rođeni Sinjanin, dobro se sjeća prvog susreta s Ratkom Mladićem, bilo je to u rujnu 1991. godine. 

Ovo je Mladić rekao na Malbašinim snimkama toga dana: "Vi znate da je miniran Maslenički most. I to vi znate da sam ja lično uradio s mojim ljudima i provjerite. Što ja uradim znate da je efikasno i kvalitetno, i u to ne treba sumnjati. Da su potezi vrhunski izvedeni, energično i odlično, i da ja zato diktiram situaciju u Dalmaciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su bili i ujedno prvi, odnosno prva razmjena zarobljenika u Hrvatskoj. Teško je opisati tu bahatost ratnog zločinca Ratka Mladića. Bio je svjestan da iza sebe ima potporu JNA i lokalnih četnika dok je okupirao područja od zadarskog zaleđa do vrha Dinare. Ali kako objasniti mladoj generaciji koja dolazi u Hrvatskoj zbog čega Ratko Mladić nije odgovarao za sve zločine koje je napravio diljem Hrvatske", govori ratni snimatelj Petar Malbaša

Za zločine u Hrvatskoj nikada neće odgovarati

Mladić nikada neće odgovarati za granatiranje Zadra, zločine u Škabrnji i Nadinu, Kijevu i Vrlici. "Da jedan notorni ratni zločinac ne odgovara za stotine ubijenih u Škabrnji, Kijevu, Šibeniku, Zadru, bombardiranju i tako dalje, jednostavno to mi i danas nije jasno", kaže zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić.

"Samo je za sobom ostavljao palež i smrt.  On je svim sredstvima, znači od topova, aviona, minobacača po jadnom Kijevu i po Vrlici tukao", kaže branitelj iz Vrlike Ozren Milković

A upravo bivša ministrica pravosuđa ukazuje na tu tešku grešku kad su izbačeni zločini iz Dalmacije iz optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zločini koji su bili počinjeni u zadarskom i šibenskom zaleđu bili su u jednom trenutku dio optužnice, a onda je ona u posljednji tren izbačena, meni doista nije jasno zašto Hrvatska nije reagirala na to, mislim da je trebala reagirati puno oštrije", kaže bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt

Image

Sva lica krvnika iz sudnice: Ratko Mladić se smijao i gestikulirao za kamere!

Fotogalerija
Image

Sva lica krvnika iz sudnice: Ratko Mladić se smijao i gestikulirao za kamere!

Fotogalerija

Biden 1995.: "To je genocid"

O njegovim zločinima pričao je cijeli svijet. Tadašnji senator, današnji predsjednik SAD-a Joe Biden ovako je o zločinima govorio '95.: "To je genocid! Genocid! To se tako zove! Rekli smo da nećemo zauzimati strane, ja sam tu da zauzmem stranu! Mladić je ratni zločinac!"

Danas na stranici Bijele kuće u pismu ističe: "Ova povijesna presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti odgovorni."

78-godišnji krvnik ostatak života provest će u zatvoru - mala je to zadovoljština za silne ljude čiji su najmiliji ubijeni pod njegovom rukom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVAKA ČAST!

Razgovarali smo s HGSS-ovcima koji su spašavali nakon potresa u RH: 'Riječi hvale i zagrljaj naša su plaća'

Više s weba