Suđenje u MMF-u

Direktorica MMF-a proglašena krivom za nemar, no prošla je bez kazne

Image

Christine Lagarde, direktorica MMF-a

Foto: AP

Christine Lagarde, izvršnoj direktorici MMF-a, suđeno je zbog njezine uloge u presudi francuskom tajkunu Bernardu Tapieu, kojemu je isplaćeno isplaćeno 403 milijuna eura

19.12.2016. u 17:18/ Hina/Vijesti.hr

PARIZ - Kriva je za nemar, no neće biti kažnjena. Odluka je to koju su francuski suci donijeli u slučaju Christine Lagarde, izvršne direktorice MMF-a.

Lagarde se smatra krivom jer nije osporila državnu isplatu od 403 milijuna eura koliko je arbitražnom odlukom pripalo francuskom tajkunu, Bernardu Tapieu 2008., kada je ona bila ministrica financija. Naime, Tapie je tada tužio francusku banku Credit Lyonnais zbog uloge u prodaji njegovih dionica u tvrtki Adidas 1990-ih godina. Kada je Lagarde postala ministrica financija 2007., pravni spor između Tapieja i banke još nije bio riješen, a ona je izdala nalog da se riješi privatnom arbitražom umjesto na sudu.

Suci su zaključili da nije sporna njezina odluka da se ide na arbitražu nego to što nije osporila isplatu državnog novca.

Ipak, Lagarde neće biti kažnjena, iako joj je prijetila kazna do godinu dana zatvora te novčana kazna od 15.000 eura. "Kontekst globalne financijske krize u kojem se Lagarde zatekla treba biti uzet u obzir", rekla je glavna sutkinja Martine Ract Madoux, objašnjavajući neizricanje kazne. Istaknula je također njezin velik ugled i međunarodnu ulogu kao razloge zašto je sud nije kaznio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izricanju presude Lagarde osobno prisustvovala, a njezin je odvjetnik je odmah nakon izricanja presude najavio da će se žaliti, budući da je direktorica MMF-a ranije poricala sve optužbe za nemar. 

Ova sudska presuda mogla bi izazvati novu krizu u vrhu MMF-a, nakon što je Lagardein prethodnik Dominique Strauss-Khan podnio ostavku 2011. zbog seksualnog skandala.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG TABORA

Belgijanci oduševljeni Vatrenima: 'Igraju rock 'n' roll nogomet! Favoriti su, ali...'

Glasnogovornik MMF-a rekao je da će se Izvršni odbor MMF-a, koji predstavlja 189 država članica, uskoro sastati kako bi razmotrio tu presudu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SA 83 POSTO GLASOVA

Bez iznenađenja u Bjelorusiji: Lukašenko osvojio peti predsjednički mandat

Više s weba