PROTIV BIO I GRADONAČELNIK

Dodik zabranio da se održi skup LGBTIQ aktivista jer 'uznemiravaju druge'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Protiv skupa očitovao se i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković uz pojašnjenje kako se on zalaže za očuvanje vrijednosti patrijarhalnog društva dok je episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Fotije pozvao vjernike da 'ustanu protiv Sodome i Gomore'

18.3.2023. u 11:04/ Hina

Vlasti Republike Srpske zabranile su skup što su ga u Banjoj Luci planirale organizacije koje promiču prava LGBTIQ osoba nakon što su se najviši entitetski dužnosnici predvođeni Miloradom Dodikom te predstavnici pravoslavne crkve i nacionalističkih nevladinih organizacija usprotivili njegovu održavanju.

Skup je trebao biti organiziran u subotu u poslije podne u zatvorenom prostoru uz filmsku projekciju i tribinu a banjolučka je policija odluku o zabrani objavila tek nekoliko sati ranije.

U policijskom su priopćenju naveli kako su skup zabranili nakon analize svih sigurnosnih aspekata te zaključili kako postoji realna mogućnost da "može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine".

Image
tragaju za napadačem

Užas u Beogradu: Skinheadsi izboli pripadnika LGBT populacije. Nož su mu zabili u lopaticu

Image
tragaju za napadačem

Užas u Beogradu: Skinheadsi izboli pripadnika LGBT populacije. Nož su mu zabili u lopaticu

Istaknuli su pri tom kako je u proteklim danima uslijedio niz negativnih reagiranja na najavu organiziranja skupa dok su organizatorima i eventualnim sudionicima upućene prijetnje.

Skup su zajednički planirale banjolučka nevladina organizacija "Geto" i "Bh povorka ponosa" čije je sjedište u Sarajevu i koja već godinama u glavnom gradu BiH organizira ulične šetnje na kojima pozivaju na osiguranje ljudskih prava pripadnicima LGBTIQ populacije.

I ove će godine takva manifestacija u Sarajevu biti upriličena potkraj lipnja no u Banjoj Luci nisu dopustili ni skup koji je trebao biti u zatvorenom prostoru.

"Ja sam protiv toga, odmah da znate", kazao je u petak novinarima predsjednik RS Dodik a na pitanje zbog čega odgovorio je kako takvi skupovi "uznemiravaju druge".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je tijela vlasti da skup zabrane što je policija u subotu i učinila.

Protiv skupa očitovao se i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković uz pojašnjenje kako se on zalaže za očuvanje vrijednosti patrijarhalnog društva dok je episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Fotije pozvao vjernike da "ustanu protiv Sodome i Gomore".

Iz "Bh povorke ponosa" na ovo su reagirali porukom kako unatoč zabranama neće odustati od borbe za jednakost svih LGBTIQ osoba u BiH.

"Naša borba nije samo borba za prava LGBTIQ zajednice, već je borba za prava svih marginaliziranih u bosanskohercegovačkom društvu", stoji u njihovoj izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ISMIJAO JE I POLICAJAC...

Za Direkt govori djevojka koju je zaštitar nasilno izbacio iz kluba. Policija reagirala nakon našeg upita

Više s weba

Pročitajte još

Image
bizarna priča

FOTO Tinejdžerica se žalila na bolove i povraćanje. U trbuhu joj pronašli pola kilograma dlaka

Više s weba