Dramatična situacija

Donald Trump najavio nove sankcije Iranu: 'Naše moćne američke snage su spremne na sve'

8.1.2020. u 16:41/ Vijesti.hr

Motiv obraćanja je više od 20 ispaljenih balističkih projektila na dvije američke baze

Američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti po pitanju iranskog raketnog napada na dvije iračke baze u kojoj se nalaze američke snage te one NATO koalicije.

Više od 20 balističkih projektila jučer je ispaljeno na dvije američke baze. Iranski mediji tvrde kako je u napadu ozlijeđeno čak 80 američkih vojnika, iako prema prvim izvještajima nema žrtvi.

"Dok god sam predsjednik Iran nikada neće imati nuklearno oružje. Nijedan Amerikanac nije ozlijeđen u napadu, svi naši vojnici su sigurni. Naše moćne američke snage su spremne na sve", rekao je u obraćanju Trump.

"Nacije su trpile Iranovo razarajuće ponašanje na Bliskom istoku i dalje. Tim danima je došao kraj. Iran je bio glavni sponzor terorizma, a njihov pohod na nuklearna oružja prijeti civiliziranom svijetu. Nikada to nećemo dopustiti", dodao je Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na smrt iranskog generala.

"Prošloga tjedan smo poduzeli mjere kako bi spriječili nemilosrdnog terorista. Pod mojim vodstvom je američka vojska eliminirala vodećeg svjetskog terorista Kasema Sulejmanija, koji je osobno bio odgovoran za apsolutno najgora nedjela", izjavio je Trump.

Upravo se čita

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

"Planirao je nove napade na američke državljane, ali smo ga zaustavili. Sulejmanijeve ruke bile su natopljene i američkom i iranskomkrvlju. Trebao je davno biti eliminiran. Poslali smo snažnu poruku teroristima "Ako cijenite vlastiti život, nećete prijetiti našim ljudima", rekao je Trump i najavio nove sankcije Iranu.

Smatra da je neophodno da druge moćne države svijeta prepoznaju Iran kao prijetnju te adekvatno odgovore na nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme je došlo da UK, Njemačka, Francuska, Rusija i Kina prepoznaju ovu stvarnost i odustanu od dogovora s Iranom. Civilizirani svijet mora poslati unificiranu i jasnu poruku iranskom režimu, a to je da se njihova kampanja terora i ubojstva neće više tolerirati. Danas ću zamoliti NATO da se dodatno uključi u procese na Bliskom istoku. Pod mojim vodstvom je američka ekonomija jača no ikad. Stoga su nam se promijenili i strateški prioriteti. Sada smo vodeći proizvođači prirodnog plina i nafte u svijetu. Nezavisni smo i ne trebamo naftu sa Bliskog istoka", rekao je Trump.

Na kraju obraćanja poručio je građanima i vlastima Irana da je Amerika spremna živjeti u miru sa svima koji to žele te da Iran može imati budućnost mira koji zaslužuje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
reforme zbog ebole

WHO osniva Fond za hitne slučajeve, za početak 100 milijuna dolara sredstava

Više s weba