zbog agresije na Ukrajinu

Donosimo pregled najnovijih događanja u Madridu: Što je sve dogovoreno na povijesnom NATO summitu?

29.6.2022. u 19:05/ Ida Hamer

Videopozivom na summit uključio se i Volodimir Zelenski, tvrdi, Rusija želi diktirati svjetski poredak

Najmoćniji ljudi svijeta u istoj prostoriji, stisnuti za povijesnu fotografiju, jer NATO savez mogao bi biti bogatiji za dva člana. Švedska i Finska zbog ruske agresije odustale su od duge tradicije neutralnosti, a Turska ipak neće uložiti veto na njihov ulazak u Savez.

"To pokazuje da su vrata NATO-a otvorena. To dokazuje da predsjednik Putin nije uspio zatvoriti vrata NATO-a. Dobiva suprotno od onoga što želi. On želi manje NATO-a, a sada dobiva više NATO-a dok se Finska i Švedska pridružuju našem Savezu", kazao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Američki predsjednik Joe Biden, pak, najavljuje jačanje američke vojske u Europi i pozdravlja poziv novim članicama.

"Ponovno ćemo potvrditi jedinstvo i odlučnost našeg Saveza da brani svaki centimetar teritorija NATO-a. Članak peti je svetinja. Na to mislimo kada kažemo - napad na jednog je napad na sve. Svaki centimetar. Tako će cijeli Savez dočekati Finsku i Švedsku", izjavio je Joe Biden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi proces ratifikacije u svakoj članici NATO-a. Potrebno je da budu jednoglasne pa tako i Hrvatska.

Image
najčuvanije mjesto na svijetu

Zatvorene ceste, zavareni šahtovi: Zbog povijesnog NATO samita Madrid je pod opsadom policije i tajnih agenata

Image
najčuvanije mjesto na svijetu

Zatvorene ceste, zavareni šahtovi: Zbog povijesnog NATO samita Madrid je pod opsadom policije i tajnih agenata

Zoran Milanović do sad je inzistirao na stavu da Švedskoj i Finskoj uvjetuje ulazak u NATO savez izmjenom izbornog zakona u BiH. Nakon bilateralnog sastanka s Finskom - danas govori:

Upravo se čita

Image
Dobre vijesti

Nogometaš koji je ostao zatrpan pod ruševinama nakon potresa pronađen je živ

"To je sada na savjest hrvatskim parlamentarcima. Ja sam govorio cijelo vrijeme o problemu BiH koji je sigurnosni problem srećom na puno nižoj skali od onoga s kojom se suočavaju sjeverne i baltičke države, ali naš sigurnosni problem i nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilnim i lošim".

Nema sumnje da će ulazak ruskih susjeda u NATO naljutiti Vladimira Putina, posebice jer će se povećati broja NATO-ovih vojnika u visokom stupnju pripravnosti na preko 300 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se Putin nadao da će dobiti manje NATO-a na svom zapadnom frontu kao rezultat njegove ničim izazvane ilegalne invazije na Ukrajinu, bio je u potpunosti u krivu", istaknuo je Boris Johnson.

Videopozivom na summit uključio se i Volodimir Zelenski, tvrdi, Rusija želi diktirati svjetski poredak. Zatražio je financijsku pomoć i oružje.

"Rusiju treba izolirati. Ne bi trebala biti u onim međunarodnim strukturama koje želi uništiti. Ne smije biti dijaloga koji nema smisla dok sama ne počne tražiti taj dijalog", rekao je Zelenski.

Na ulicama Madrida istovremeno građani koji daju podršku NATO-u i zahvaljuju zemljama saveza na podršci Ukrajini s jedne strane, a s druge pak strane ulice su aktivisti koji prosvjeduju protiv bilo kakvog oblika rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZAROBLJENI CIJELI DAN

FOTO/VIDEO Djeca u Turskoj ostala zarobljena u ruševinama, spašavali ih. Neka stara par mjeseci

Više s weba