Gomilaju se lijesovi

Zabrinjavajuće: Dronom snimljene stravične slike masovne grobnice u New Yorku

Image
Foto: AP Images

Vjerojatno je da se većinom radi o žrtvama koronavirusa, ali to nije službeno potvrđeno

10.4.2020. u 13:58/ Vijesti.hr

Na internetu su osvanule slike masovne grobnice u New Yorku i radnika u zaštitnim odijelima koji se ljestvama spuštaju u ogromnu rupu u kojoj su naslagani lijesovi, prenosi BBC.

Lokacija grobnice je otok Hart na kojem se pokapaju osobe bez bližnjih ili onih koji ne mogu priuštiti sprovod. U tu svrhu je korišten više od 150 godina.

Vjerojatno je da se većinom radi o žrtvama koronavirusa, ali to nije službeno potvrđeno. Operacije pokapanja su se zbog pandemije pojačale na pet dana u tjednu naspram uobičajenog jednog.

Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka, je ranije u tjednu izjavio da će "privremeni pokopi" potencijalno biti potrebni dok ne prođe kriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima, država New York ima više potvrđenih slučaja koronavirusa od bilo koje druge države.

Broj oboljenih od bolesti COVID-19 je u četvrtak skočio za 10.000, a ukupno ih je 159.937, od čega je 7000 preminulo.

Upravo se čita

Image
uznemirujući prizori

Sav očaj potresa u fotografiji: Otac sjedi u ruševinama i ne pušta ruku svoje preminule kćeri (15)

Španjolska broji 153.000 slučaja, Italija 143.00, dok je u Kini, ishodištu virusa, prijavljeno njih 82.000.

U SAD-u je ukupno zabilježeno 462.000 slučaja zaraze te gotovo 16.500 smrtnih slučaja, dok je u svijetu ukupno zaraženo 1,6 milijuna osoba uz 95.000 smrtnih slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrew Cuomo, guverner New Yorka, je epidemiju nazvao "tihom eksplozijom koja društvo pogađa nasumičnim zlom sličnim onome kakvog su vidjeli 9. rujna".

Ipak, tračak nade se javio u četvrtak kada su službena predviđanja ukupnog broja smrtnih slučaja diljem zemlje smanjena.

Dr. Anthony Fauci, ključan član radne skupine zadužene za koronavirus u Bijeloj Kući, izjavio je da je vjerojatnije da će ukupan broj preminulih od bolesti COVID-19 "biti bilže 60.000".

U ožujku je dr. Fauci predvidio "između 100.000 i 200.000" žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima američke vlade, procjena od 60.000 je jednaka gornjoj granici ukupnog broja preminulih od gripe u SAD-u između listopada 2019. do ožujka 2020. godine.

Usprkos tome, potpredsjednik Mike Pence je upozorio da je COVID-19 otprilike triput zarazniji od gripe.

Novi podaci su također pokazali da su prijave nezaposlenosti prešle 6 milijuna drugi tjedan zaredom, što znači da je u posljednja tri tjedna 16,8 milijuna Amerikanaca ostalo bez posla.

U Chicagu je uvedeno posebno radno vrijeme za prodavaonice alkohola kako bi se spriječilo kontinuirano okupljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera, koja bi na snazi trebala biti do 30. travnja, je uvedena zbog priopćenja zdravstvenih službenika da afroamerički građani Chicaga čine polovicu ukupno oboljelih na području savezne države Ilinois.

Brojke iz saveznih država Louisiane, Mississippi, Michigan, Wisconsin i New York reflektiraju istu nejednakost omjera zaraze u odnosu na rasu.

Jedan od kandidata za predsjednika američke Demokratske stranke Joe Biden je među mnogima koji su tražili opsežne podatke o odnosu rase i pandemije govoreći kako je na vidjelo izašao učinak "strukturalnog rasizma", piše BBC.

Više s weba

Pročitajte još

Image
JOŠ JEDAN PROBLEM

Nakon potresa u Turskoj, primijećene pukotine na brani: Prijete poplave, okolno područje evakuirano

Više s weba