ništa od završne deklaracije

Džaferović protiv konstitutivnosti u deklaraciji: 'Građani će birati Bošnjaka, birat će Hrvata i birat će Srbina'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Milanović ranije je rekao da 'nekima naprosto smeta samo spominjanje' pojma konstitutivnosti triju naroda

12.9.2022. u 17:13/ Hina

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović usprotivio se spominjanju konstitutivnosti triju naroda u završnoj deklaraciji Procesa Brdo-Brijuni jer je to "unutarnje pitanje BiH" kojim se ne smije baviti nitko osim onih u toj zemlji.

Skup Procesa Brdo-Brijuni, formata koji okuplja šest država zapadnog Balkana, Hrvatsku i Sloveniju, ove godine završio je bez završne deklaracije jer bošnjački predstavnici nisu prihvatili formulaciju o „legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH” koja je „ključna za stabilnost države”, što je tražila Hrvatska.

"Naravno da mi je to bilo sporno i zbog toga nije bilo prihvaćeno, zato što je to unutarnje pitanje BiH i nitko se neće baviti unutarnjim pitanjima u BiH osim nas”, rekao je Džaferović u izjavi nakon skupa, kazavši kako smatra da se taj format ne treba baviti takvim pitanjima.

Umjesto zajedničke deklaracije usvojeni su zaključci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članice Procesa njima su, između ostalog, poručili Europskoj uniji da je njezino proširenje bitno te da je ključno da se ono ubrza. Europski savez pozvan je da pomogne zapadnom Balkanu u nošenju s energetskom i ekonomskom krizom te da se ukine vizni režim.

EU je pozvan i da Bosni i Hercegovini da status kandidata do kraja ove godine.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Image
brdo kod kranja

Proces Brdo-Brijuni: Milanović i Pahor domaćini čelnika zapadnog Balkana, stižu Vučić, Đukanović...

Image
brdo kod kranja

Proces Brdo-Brijuni: Milanović i Pahor domaćini čelnika zapadnog Balkana, stižu Vučić, Đukanović...

Ne biraju narodi nego građani

Na pitanje slovenske novinarke o tome hoće li doći vrijeme da će Hrvati uspjeti izabrati svog člana Predsjedništva, Džaferović je odgovorio da će njih birati „građani BiH”.

"Građani BiH će birati Bošnjaka, birat će Hrvata i birat će Srbina. To je ono što je sada propisano ustavom”, rekao je bošnjački član Predsjedništva manje od mjesec dana uoči parlamentarnih izbora u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne biraju narodi, narodi ne idu na izbore, građani idu na izbore”, dodao je.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ranije je rekao da „nekima naprosto smeta samo spominjanje” pojma konstitutivnosti triju naroda, aludirajući na bošnjačke predstavnike.

"Moj prijedlog prije nekoliko dana, u pripremi ovog sastanka, bio je da se u dokumentu spomene i konstitutivnost naroda u BiH. Meni, nama, mnogima se to čini kao minimum standarda, ali kolege iz BiH, neki, to nisu dali" te je taj prijedlog "odbijen istog trena", kazao je.

U dvorac Brdo kraj Kranja su, osim Džaferovića, stigli i nominalno hrvatski predstavnik Željko Komšić, izabran glasovima Bošnjaka, te srpski predstavnik Milorad Dodik. Džaferović je kasnije kasao kako su sva trojica izrazila jasnu težnju BiH prema Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠESTA FAZA

Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Više s weba