'ISPUNJAVAJU UVJETE'

EK predstavila izvješće o šengenskom prostoru pa pozvala uključenje Hrvatske, Bugarske i Rumunjske

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Izvješće o stanju šengenskog prostora bit će podloga za raspravu na šengenskom forumu 2. lipnja

24.5.2022. u 16:08/ Hina

Europska komisija je u utorak ponovno pozvala da se Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku primi u šengenski prostor s obzirom da ispunjavaju sve kriterije.

Komisija je u utorak predstavila izvješće o stanju šengenskog prostora za 2022. To je prvo takvo izvješće nakon što je prošle godine usvojena šengenska strategija.

“Izvješće podsjeća na važnost dovršetka šengenskog prostora i poziva Vijeće da usvoji odluku koja će omogućiti da Hrvatska, kao i Rumunjska i Bugarska, formalno postanu njegove članice s obzirom na činjenicu da su svi kriteriji ispunjeni”, navodi Komisija.

Image
PROBLEM KOJI NE NESTAJE

Eurozastupnice za RTL.hr: 'Ako Hrvatska ne riješi pitanje migranata, ne smije u Šengen!'

Image
PROBLEM KOJI NE NESTAJE

Eurozastupnice za RTL.hr: 'Ako Hrvatska ne riješi pitanje migranata, ne smije u Šengen!'

Izvješće o stanju šengenskog prostora bit će podloga za raspravu na šengenskom forumu 2. lipnja na kojem će se okupiti predstavnici Europskog parlamenta i ministri unutarnjih poslova država članica te za raspravu na redovitom sastanku ministara unutarnjih poslova 10. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću se kao prioriteti za sljedeću godinu navode ojačano upravljanje vanjskim granicama, kontrole na unutarnjim granicama samo kao krajnja mjera na ograničeno razdoblje te jačanje unutarnje sigurnosti kroz pojačanu policijsku suradnju unutar EU.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Osnivač Wikileaksa

Assange odbija izručenje SAD-u, saslušanje odgođeno do kraja svibnja

Više s weba