povucite se!

EU osudila tursku vojnu akciju u Siriji: 'Dovodi do još veće patnje civila i raseljavanja'

Image
Foto: AP Images

Turska je prošli tjedan započela vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije protiv pripadnika kurdske milicije

14.10.2019. u 14:50/ Hina

Šefovi diplomacija zemalja članica EU-a u ponedjeljak su u Luxembourgu osudili jednostranu tursku vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji i pozvali Ankaru da povuče svoje snage iz tog područja.

 "Europska unija osuđuje tursku vojnu akciju koja ozbiljno ugrožava stabilnost i sigurnost u cijeloj regiji i koja dovodi do još veće patnje civila i daljnjeg raseljavanja te ozbiljno otežava pristup humanitarnoj pomoći", kaže se u izjavio koju su ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica usuglasili na svom sastanku u Luxembourgu.

Turska je prošli tjedan započela vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije protiv pripadnika kurdske milicije u Siriji (YPG). Cilj operacije je formirati sigurnosnu zonu na sjeveroistoku Sirije, duž granice s Turskom, i u nju naseliti sirijske izbjeglice koje se nalaze u Turskoj.

U Turskoj se nalazi preko 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nedavno je upozorio EU da će otvoriti vrata i poslati sve izbjeglice prema Europi ako pokušaju tursku operaciju predstaviti kao invaziju.

EU je pozvala Tursku da zaustavi ofenzivu protiv Kurda.  Njemačka i Francuska su proteklih dana najavile da će zbog toga obustaviti isporuku naoružanja Turskoj, a dio zemalja članica traži uvođenje sankcija protiv Ankare, za što postoji malo izgleda da se o tome postigne suglasnost.

EU navodi da turska vojna operacija znatno otežava uspostavu mira u Siriji kroz politički proces pod okriljem UN-a i da ugrožava napredak koji je globalna koalicija postigla u borbi protiv Islamske države, koja predstavlja prijetnju za europsku i međunarodnu sigurnost.

Šefovi diplomacija država članica EU-a ističu da je Turska "ključni partner Europske unije i iznimno važan čimbenik u sirijskoj krizi i u regiji".

"Sigurnosne brige Turske na sjeveroistoku zemlje trebaju se rješavati političkim i diplomatskim sredstvima, u skladu s međunarodnim i humantirnim pravom, a ne vojnom akcijom", stoji u izjavi.

U zasebnoj izjavi, ministri zemalja članica EU-a izrazili su solidarnost s Ciprom zbog nastavka bušenja u istočnom Sredozemlju koje provodi Turska u potrazi za naftom i plinom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ponižavajuće

Šok u Velikoj Britaniji. Vatrogasci slikali leševe žena pa komentirali: 'Kakvo rublje nosi?'

Više s weba