planiraju posebni sastanak

EU: 'Prioritet u rješavanju migrantske krize je provedba akcijskog plana s Turskom'

Image

Donald Tusk

Foto: AP Images

Sastanak na vrhu s Turskom bio je planiran za četvrtak, neposredno prije summita EU-a, ali je otkazan nakon terorističkog napada u Ankari zbog kojeg je turski premijer Ahmet Davutoglu ostao kod kuće

19.2.2016. u 11:08/ Hina

Čelnici Europske unije u svojima naporima za rješavanje migrantske krize daju prioritet provedbi zajedničkog akcijskog plana s Turskom s kojom namjeravaju početkom sljedećeg mjeseca održati posebni sastanak, izjavio je u petak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

"Složili smo se da zajednički akcijski plan s Turskom ostaje prioritet i mi moramo učiniti sve da on uspije. Stoga namjeravamo organizirati posebni sastanak s Turskom početekom ožujka", izjavio je Tusk nakon prvog dana summita EU-a posvećenog migrantskoj krizi i budućim odnosima s Velikom Britanijom.

Sastanak na vrhu s Turskom bio je planiran za četvrtak, neposredno prije summita EU-a, ali je otkazan nakon terorističkog napada u Ankari zbog kojeg je turski premijer Ahmet Davutoglu ostao kod kuće.

"Prije ovoga sastanka bilo je onih koji su sumnjali u potrebu rješavanja izbjegličke krize zajedno s Turskom. Mi smo potvrdili da nema alternative dobroj, inteligentnoj i mudroj suradnji s Turskom", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivalo se da će rasprava o migrantskoj krizi brzo završiti tijekom radne večere u četvrtak, ali se otegla do duboko u noć. Čelnici EU-a usvojili su zaključke o migrantskoj krizi, a u petak nastavljaju raspravu o odnosima s Velikom Britanijom. Prvotno je bilo planirano da se svi okupe na radnom doručku u petak, kasnije je to pomaknuto pa se spominjao "brunch", a sada je dogovoreno da se okupe tek na radnom ručku u rano popodne. Prijepodne je predviđen niz bilateralnih razgovora o britanskom pitanju.

U zaključcima Europskog vijeća kaže se da je cilj brzo smanjiti priljev migranata, zaštiti vanjske granice, smanjiti ilegalne migracije i sačuvati integritet schengenskog prostora.

Upravo se čita

Image
Sad je crno na bijelo!

Nogomet nije za one slabog srca, u Zagrebu dokazali da se javljaju aritmije...

Također se kaže da kontinuirani priljev ilegalnih migranata duž zapadnobalkanske rute izaziva "ozbiljnu zabrinutost" i stoga se traži koordinirano djelovanje i prestanak nekontroliranog propuštanja migranata duž te rute. Upozorava se i na opasnost novih ruta kojima bi migranti mogli krenuti.

"Važno je ostati oprezan u vezi s mogućim razvojem događaja oko drugih ruta kako bismo mogli poduzeti brzu i usklađenu akciju", kaže se u zaključcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Austrije da jednostrano uvede restriktivni režim na granici i znatno ograniči broj ulazaka nije naišla na dobar prijem.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ističe da i ta odluka još više naglašava potrebu da akcijski plan s Turskom brzo uspije.

S druge strane, zemlje Višegradske skupine sumnjaju u uspjeh akcijskog plana s Turskom i stoga traže da se napravi alternativni plan zaustavljanja migranata na makedonsko-grčkoj granici.

Zajednički akcijski plan EU-Turska, dogovoren u listopadu prošle godine predviđa da Turska zadrži sirijske izbjeglice na svom tlu. Zauzvrat će dobiti tri milijarde eura pomoći za zbrinjavanje izbjeglica. Nakon toga, kada se zaustavi priljev migranata u Europu, dio njih bio bi izravno iz Turske relociran po zemljama članicama EU-a koje ih žele primiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
vožnja iz pakla

Četiri osobe teško su ozlijeđene u direktnom sudaru dvaju vlakova smrti, park zatvoren do daljnjeg!

Više s weba