LUKAŠENKO ODBIJA DIJALOG

EU traži trenutačno oslobađanje zatočenih oporbenjaka u Bjelorusiji: 'Prekinite političke progone'

Image
Foto: AP Photo/Sergei Grits

EU kani odrediti sankcije odgovornima za nasilje, represiju i falsificiranje izbornih rezultata

8.9.2020. u 6:53/ Hina

Predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je u ponedjeljak bjeloruske vlasti da "odmah oslobode" predstavnike političke oporbe i posjetio da će odrediti sankcije "odgovornima" za represiju u zemlji. 

Image
IZVANREDNI SASTANAK

Svetlana Tihanovska obratila se europarlamentarcima: ‘Bjelorusija se probudila, na djelu je revolucija – mirna i demokratska’

Image
IZVANREDNI SASTANAK

Svetlana Tihanovska obratila se europarlamentarcima: ‘Bjelorusija se probudila, na djelu je revolucija – mirna i demokratska’

"EU očekuje od bjeloruskih vlasti da osiguraju trenutačno puštanje osoba zatočenih iz političkih razloga prije i nakon flasificiranih predsjedničkih izbora 9. kolovoza", napisao je Borrell u priopćenju. 

"Jasno je da bjeloruske vlasti i dalje zastrašuju i dozvoljavaju zastrašivanje građana i da očito krše vlastite nacionalne zakone kao i međunarodne obveze", naglasio je Borrell. 

Naveo je primjer Marije Kalesnikove, jedine istaknute osobe iz oporbe koja nije otišla u egzil u inozemstvo, i za koju njezino okruženje drži da su je u ponedjeljak ujutro otele nepoznate osobe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo od vlasti da prekinu političke progone", dodao je Borrell. 

On je podsjetio da će EU "odrediti sankcije odgovornima za nasilje, represiju i falsificiranje izbornih rezultata". 

Upravo se čita

Image
DRŽI GA NA OKU

Svjetski boksački prvak poslao ozbiljnu prijetnju Messiju: 'Moli Boga da te ne nađem'

Kalesnikava, koju su navodno oteli maskirani ljudi, saveznica je oporbene čelnice Svetlane Tihanovske koja je izbjegla u susjednu Litvu. Ona je članica koordinacijskog vijeća Tihanovske koje traži pregovore o mirnoj predaji vlasti u Bjelorusiji. 

Na prosvjedu u nedjelju okupilo se četvrtog vikenda zaredom rekordnih više od 100.000 prosvjednika u Minsku, bez obzira na veliki broj raspoređenih policijskih i vojnih snaga. Privedeno je ukupno 633 osoba, prema podacima vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksandar Lukašenko (66), koji je 26 godina na vlasti u Bjelorusiji i dalje isključuje bilo kakav dijalog i traži podršku Moskve. 

Represija je bila posebno brutalna prvih dana nakon izbora 9. kolovoza. Najmanje tri osobe su ubijene, više desetaka je ranjeno i više od 7.000 privedeno tijekom prvih prosvjeda. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaostala iz rata

Eksplozija mine u šumi kod Bugojna: jedan radnik poginuo, dvojica ozlijeđena

Više s weba