tusk o pregovorima

'Europa je došla na rub katastrofe kad su pregovori s Grčkom skoro propali'

Image
Foto: AP

Nakon 17 sati pregovora dvije su strane u ponedjeljak ujutro postigle dogovor i spriječile financijski kolaps Grčke i njen izlazak iz eurozone

17.7.2015. u 10:41/ Hina

Europa je došla na rub katastrofe kad su pregovori između Grka i njihovih vjerovnika krajem prošlog tjedna skoro propali, izjavio je u petak za grčki list Kathimerini predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Nakon 17 sati pregovora dvije su strane u ponedjeljak ujutro postigle dogovor i spriječile financijski kolaps Grčke i njen izlazak iz eurozone.

Tusk kaže da su se njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras prepirali oko toga koliko novca iz grčkog privatizacijskog fonda treba biti izdvojeno za investicije.

"Tijekom pregovora, oko 7 ujutro, kad su Cipras i Merkel zatražili stanku, imao sam osjećaj da smo vrlo blizu toga da pregovori propadnu", izjavio je Tusk grčkom listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada je razlika među njihovim prijedlozima iznosila 2,5 milijarda eura", rekao je on i dodao: "U tom sam im trenutku rekao da bih, da su pregovori završili bez rezultata, ja bio spreman objaviti da je Europa došla na rub katastrofe radi 2,5 milijardi eura".

Čelnici 19 zemalja eurozone postigli su u ponedjeljak dogovor koji bi trebao omogućiti početak pregovora o trećem programu financijske pomoći za Grčku, koja se zauzvrat obvezala na teške reforme. Dogovor još moraju potvrditi parlamenti u nekim zemljama eurozone, između ostaloga, i njemački Bundestag.

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

"Najvažnije u pregovorima je bilo kako pomoći Grčkoj. Međutim morali smo razgovarati i o srednjoročnim i kratkoročnim posljedicama 'Grexita' (izlaska Grčke iz eurozone)", naglasio je Tusk.

"To je bilo nužno rješenje kako bi se izbjegao kaos ali to je tek prvi korak", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
kataklizma u moskvi

VIDEO Pogledajte užasavajući trenutak kad se u mega požaru urušio trgovački centar

Više s weba