tri ključne poruke

EK predstavila novi plan za migrante: 'Stari sustav više ne funkcionira, ovo nudi novi početak!'

23.9.2020. u 21:34/ Josip Šarić

Prema novom planu, zemlje koje ne žele prihvatiti azilante trebale bi financirati njihov povratak u matične zemlje.

Europska komisija predstavila je dugo najavljivani plan za migrante i azilante. Tri su  stupa nove politike – jača kontrola granica, solidarnost među državama i brzi povratak onih kojima će vrata Unije ostati zatvorena. 

Više se nikada ne smije ponoviti jesen 2015. godine kada su milijuni migranata i izbjeglica ulazili u Europsku uniju i to je temelj novog plana koji bi trebao zadovoljiti većinu članica Unije.

Image
LJUDSKA PRAVA

EK predlaže novi mehanizam solidarnosti za upravljanje migracijama: Cilj je pravedniji pristup sustavu azila

Image
LJUDSKA PRAVA

EK predlaže novi mehanizam solidarnosti za upravljanje migracijama: Cilj je pravedniji pristup sustavu azila

"Migracija je složena. Stari sustav za suočavanje s njom u Europi više ne funkcionira. Paket Komisije o migracijama i azilu koji danas predstavljamo, nudi novi početak", kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Sada je pritisak manji, ali sve što je do sada vrijedilo i bilo dogovoreno, odlazi u povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podvlačimo crtu pod nekadašnji Dublinski sporazum. To je simbol neke druge ere. Bio je zamišljen za mali broj tražitelja azila koji bježe od diktatora prema jugu Europe. Nije bio zamišljen za globalne migracije s kakvima se Europa suočava danas", rekao je Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije.

Austrija i Mađarska nezadovoljne novim planom

Prema novom planu, svi na vanjskim granicama Unije bili bi identificirani uz uzimanje otisaka prstiju te zdravstvenu i sigurnosnu provjeru. Zemlje koje ne žele prihvatiti azilante trebale bi financirati njihov povratak u matične zemlje, a one na vanjskim granicama trebale bi dobiti pomoć za njihovo čuvanje.

Upravo se čita

Image
OČEVID U TIJEKU

U Zagrebu opet u zrak dignut bankomat

"Ovaj paket odražava poštenu i razumnu ravnotežu između odgovornosti i solidarnosti među državama članicama", izjavila je von der Leyen.

Sada je na Europskom parlamentu i Vijeću da rasprave taj plan. Iz Komisije su zatražili hitan postupak kako bi plan mogao stupiti na snagu s prvim danom iduće godine. No, od Mađarske do Austrije stižu poruke kako plan nije dobar i da neće sve ići onako kako je Komisija zamislila, a pritisak se nastavlja. Kod Lampeduse su se samo danas iskrcala 133 migranta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je devedeset ljudi u gumenjaku, od toga osam žena i osmero djece, koji su sada na našem brodu. Dok smo njih spašavali, vidjeli smo još jedan čamac koji je plutao na moru', rekao je Joachim Evelin, kapetan njemačkog spasilačkog broda.

Ako ovaj plan bude usvojen, iz Europske komisije za iduću godinu najavljuju i reviziju Schengenskog sporazuma, vezanu uz legalne migracije i zapošljavanje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Snimka je u javnosti izazvala raspravu

Objavljena nova snimka pada Boeinga Flydubaija: pilotu kobni let bio zadnji jer je dao otkaz

Više s weba