OSUDILI ODLUKE VLASTI

Europska unija drži 'neprihvatljivom' primjenu sile nad prosvjednicima u Iranu

Image
Foto: Profimedia

Prosvjedi su počeli 16. rujna, na dan smrti Mahse Amini koja je 13. rujna uhićena u Teheranu zbog 'nedoličnog odijevanja'

25.9.2022. u 22:20/ Hina

Europska unija je u nedjelju ocijenila da je "raširena i nerazmjerna" primjena sile nad prosvjednicima u Iranu "neopravdana i neprihvatljiva", nakon devet dana prosvjeda protiv smrti mlade žene koju je uhitila moralna policija, u kojima je 41 osoba poginula.

U izjavi u ime Europske unije, visoki predstavnik za europsku vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell osudio je i "odluku iranskih vlasti da drastično ograniče pristup internetu i blokiraju platforme za razmjenu poruka", što je "očita povreda slobode govora".

"EU će i ubuduće istraživati sve mogućnosti kojima raspolaže, prije idućeg sastanka Vijeća (ministara) vanjskih poslova, u vezi sa smrti Mahse Amini i s postupanjem iranskih snaga sigurnosti na prosvjedima nakon toga", upozorio je Borrell bez drugih potankosti.

Prosvjedi su počeli 16. rujna, na dan smrti Mahse Amini koja je 13. rujna uhićena u Teheranu zbog "nedoličnog odijevanja" u Islamskoj Republici gdje za žene vrijede stroga pravila odijevanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo od Irana da odmah prekine primjenu sile nad prosvjednicima i omogući pristup internetu te slobodno kolanje informacija", dodao je visoki predstavnik EU-a.

Ujedno je pozvao Teheran da "objavi točan broj mrtvih i uhićenih te oslobodi sve mirne prosvjednike".

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

"O smrti Mahse Amini treba provesti istragu u skladu sa zakonom a svi za koje se utvrdi da su krivi za njezinu smrt moraju odgovarati", dodao je, uzimajući "na znanje izjavu iranskog predsjednika (Ebrahima Raisija) o tome".

Po službenom iranskom izvješću u kojemu su zajedno pobrojani prosvjednici i pripadnici redarstvenih snaga, 41 osoba je poginula u devetodnevnim prosvjedima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No taj bi broj mogao biti veći, a nevladina organizacija Human Rights sa sjedištem u Oslu navodi podatak o najmanje 54 ubijena prosvjednika.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SHOPPING U SLOVENIJI

Kruh 3 eura, maslac skuplji nego kod nas. Bili smo u shoppingu u Sloveniji, evo što je susjedima napravila inflacija

Više s weba