Novo označavanje

Europski sud donio odluku: proizvodi biljnog podrijetla nisu sir ni mlijeko

Image
Foto: Thinkstock

U danas donesenoj presudi Sud navodi da se oznake poput "mlijeko” zadržava samo za mlijeko životinjskog podrijetla, osim u slučaju izričito predviđenih iznimki

14.6.2017. u 16:25/ Hina

BRUXELLES - Sud EU-a je u srijedu donio presudu kojom je zabranio da se za proizvode biljnog podrijetla koriste nazivi "mlijeko", "sir", "vrhnje" ili "jogurt".

U danas donesenoj presudi Sud navodi da se oznake poput "mlijeko” zadržava samo za mlijeko životinjskog podrijetla, osim u slučaju izričito predviđenih iznimki, što nije slučaju sa sojom ili tofuom.

PROČITAJTE VIŠE:

>> Slovenska oporba traži krivca zbog 'poraza' u sporu oko terana s Hrvatskom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Kupujete preko interneta? Evo savjeta kako izbjeći kupnju krivotvorene robe

Zabrana vrijedi i u slučajevima kada su ti  nazivi dopunjeni pojašnjavajućim ili opisnim dodacima koji upućuju na biljno podrijetlo predmetnog proizvoda, "biljni sir", "veggie cheese", "cream".

Upravo se čita

Image
nakon obilnih kiša

VIDEO/FOTO Odron u Italiji zatrpao ljude, zgrade i automobile. Deseci nestalih!

Sud je donio takvu odluku presuđujući u predmetu koje je pokrenulo jedno njemačko udruženje za borbu protiv nepoštenog tržišnog natjecanja protiv TofuTowna, tvrtke koja proizvodi i distribuira vegetarijansku i vegansku hranu, pod nazivom "soyatoo maslac od tofua”, "biljni sir” i slično.

Zemaljski sud u Trieru, pred kojim  je slučaj pokrenut, zatražio je mišljenje Suda EU-a. Presude Suda EU-a automatski postaju dio europske pravne stečevine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
sjeverna koreja

Sjeverna Koreja prijeti: 'Nanijet ćemo SAD-u patnju i bol'

Više s weba