vječni tabu

Eutanazija svugdje oko nas, a u Hrvatskoj? 'Mislim da bi svaki čovjek morao imati mogućnost odluke'

21.12.2021. u 22:50/ Kristina Čirjak

Hrvati pravo izbora nemaju i čini se da još dugo neće moći umrijeti uz pomoć tablete ili injekcije

Potpomognuto samoubojstvo ili laički eutanazija, u mnogim je zemljama i kulturama još uvijek tabu tema, ali i taj tabu se polako ruši.

Potpomognuto samoubojstvo legalizirale su Austrija, Nizozemska i Belgija. Na tom putu je i Portugal i još nekoliko zemalja, a u Švicarskoj su čak izmislili kapsulu za smrt koju si sami možete napraviti da ne gnjavite druge ljude.

Kad tad, ta će tema doći na dnevni red i u Hrvatskoj pa kad dođe da znate o čemu je riječ.     

Image
Smrt na izbor

Austrija usvojila zakon o potpomognutom samoubojstvu. Lijek će se moći nabaviti u ljekarnama

Image
Smrt na izbor

Austrija usvojila zakon o potpomognutom samoubojstvu. Lijek će se moći nabaviti u ljekarnama

U Austriji lijek, a u Švicarskoj kapsula

Eutanazija - može! Rekla je Austrija. Teško i neizlječivo bolesni koji trpe veliku bol moći će popiti smrtonosni lijek i tako okončati život vlastitom voljom ili uz nečiju pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opravdano je kod osoba koje pate od teških bolesti sa smrtnim ishodom ili od ozbiljnih neizlječivih bolesti koje uključuju veliku patnju", objašnjava Berhard Müller, ustavni stručnjak sa Sveučilišta u Beču.

Da se dosadašnja pravila izmjene, zatražilo je nekoliko Austrijanaca. Među njima 56-godišnjak koji boluje od multiple skleroze i ne može si oduzeti život bez pomoći te jedan liječnik koji bi u takvim situacijama pomogao, ali ne želi završiti u zatvoru.

U Austriji lijek, a u Švicarskoj kapsula. Sarkofag vas na drugi svijet odvede za manje od minutu.

"Teško je prodati nešto što ljudi koriste kako bi okončali svoj život i zato sam zadovoljan kad vidim da sam stvorio nešto korisno i nešto što ću učiniti besplatnim", kaže Philip Nitschke, izumitelj kapsule za eutanaziju.

Potpomognuto samoubojstvo, odnosno eutanazija je legalna u Švicarskoj već deset godina, lani je tako umrlo 1300 ljudi. Nedavno je eutanazija legalizirana na Novom Zelandu, uskoro i u Portugalu. Dopuštena je u Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu i Kanadi.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

RTL DANAS OD 19 SATI! Hrvatska je u Schengenu, pričamo s glavnim ravnateljem policije

A u Hrvatskoj? "Ne postoji univerzalna podjela niti univerzalna definicija eutanazije. Tako primjerice s obzirom na radnju razlikujemo aktivnu i pasivnu eutanaziju, s obzirom na aspekt volje dobrovoljnu, nedobrovoljnu čak i eutanaziju protiv volje. Što se tiče naše kaznenopravne doktrine prisutno je stajalište kako se kazneno djelo usmrćenja pojam usmrćenja na zahtjev ne može podvesti pod pojam eutanazije te kako je aktivan oblik eutanazije zabranjen, dok je ona pasivan dozvoljen", pojašnjava Tomislav Nedić s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Dopušteno je ako se eutanazija izvrši neliječenjem, isključivanjem aparata, prestankom terapije pa se pacijenti pusti da umre. Druga aktivna, kojom se osoba izravno usmrćuje lijekom ili injekcijom, je kod nas zabranjena. I tema je to o kojoj se puno ne govori.

Hrvati pravo izbora nemaju

Još uvijek tabu tema, ali ne i za one koji su se u životu svega nagledali poput patologinje Snježane Čužić. "Da svatko ima pravo na život da, ali u jednom trenutku čovjek poželi umrijeti, njegova želja se treba poštivati. Neke smrti su bolne za osobu koja umire, ali i za članove obitelji. Mislim da bi svaki čovjek morao imati mogućnost se odlučiti za eutanaziju", kazala je Čužić.

Hrvatsku je 2012. potresao slučaj kada je otac 19-godišnjoj kćeri koja je nakon operacije mozga ostala nepokretna i nije mogla komunicirati želio olakšati patnju pa joj je dao veliku količinu tableta te prerezao zapešća. Isto je učinio i sebi, no preživio je i za to kazneno odgovarao. Za jedne je to moralno i etičko pitanje, za druge pravo izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na domaćim vlastima je da uspostave domaćih zakonodavni okvir s kojim će se omogućiti oboje. S jedne strane da osoba ne bude lišena života, a s druge strane da ne bude u tako teškim okolnostima i mimo svakog ljudskog dostojanstva. Da je se ne tjera da vodi takav život protivan ljudskom dostojanstvu i srži", tvrdi Lidija Horvat, odvjetnica i stručnjakinja za ljudska prava.

No, Hrvati pravo izbora nemaju i čini se da još dugo neće moći umrijeti uz pomoć tablete ili injekcije. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
otklonili svaku sumnju

Američki senatori uvjereni: 'Rusi su se umiješali u izbore, Donald Trump je imao Putinovu pomoć!'

Više s weba