TREĆA REPATRIJACIJA

Francuska vratila 15 žena i 32 djece iz logora u Siriji

Image
Foto: Ap images

Najnovija repatrijacija izvedena je pošto je Odbor protiv mučenja Ujedinjenih naroda kojemu su se obratile obitelji žena i djece zatočenih u Siriji objavio da Francuska krši članke 2 i 16 Konvencije protiv mučenja i nehumanog postupanja

24.1.2023. u 10:30/ Hina

Francuska je pod pritiskom međunarodnih organizacija i obitelji u utorak vratila 15 žena i 32 djece iz logora za zarobljene džihadiste u Siriji čime je okončala dosadašnju politiku razmatranja svakog pojedinog slučaja.

"Malodobna djeca predana su službama za zaštitu djece", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova koje je vodilo cijelu operaciju.

"Odrasli su predani nadležnim sudskim vlastima", rekao je.

Riječ je o trećoj repatrijaciji većeg broj zarobljenika od 5. srpnja 2022. kada je Francuska vratila u domovinu 16 majki i 35 djece, te u listopadu 15 žena i 40 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time se dokida politika "od slučaja do slučaja", rekla je odvjetnica Marie Dosé koja zagovara repatrijaciju tih ljudi.

Djeca i žene vraćena u utorak bliska su džihadistima radikalne skupine Islamske države (IS) i bila su u logoru Roj kojim upravljaju kurdske vlasti nedaleko od granice s Irakom i Turskom.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Image
Objavio u avionu

Na letu iz Zagreba Erdogan se pohvalio da su ulovili jednog od vođa ISIL-a: 'Priznao je da im je ministar'

Image
Objavio u avionu

Na letu iz Zagreba Erdogan se pohvalio da su ulovili jednog od vođa ISIL-a: 'Priznao je da im je ministar'

Osam od 15 vraćenih žena u kućnom je pritvoru, a sedam drugih protiv kojih su izdani uhidbeni nalozi, bit će izvedene pred istražnog suca za antiterorizam.

Svaka odrasla osoba koja se pridružila iračko-sirijskoj zoni i ondje ostala obuhvaćena je pravosudnim postupkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je bila 2015. teško pogođena napadima islamističkih terorista za koje je odgovoran IS., no danas je Francuska sve više meta kritika članova obitelji i humanitarnih te organizacija za ljudska prava.

Najnovija repatrijacija izvedena je pošto je Odbor protiv mučenja Ujedinjenih naroda kojemu su se obratile obitelji žena i djece zatočenih u Siriji objavio da Francuska krši članke 2 i 16 Konvencije protiv mučenja i nehumanog postupanja.

Francusku je 2022. već osudio Odbor za prava djeteta Europskog suda za ljudska prava jer nije pokrenula povratak maloljetnika i njihovih majki.

Francuske državljanke koje su samovoljno otišle u Siriju u ratne zone pod kontrolom džihadista na područja Iraka i Sirije zarobljene su kada je poražena Islamska država 2019. i smještena u logore, a brojna djeca rođena su upravo u tim zarobljeničkim logorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija AFP nije uspjela dobiti podatak koliko je djece i žena francuskih državljana još u logorima.

Do sada je vraćeno Francuskoj oko 300 maloljetnika iz zona u kojima su djelovale terorističke skupine.

U Europi je Francuska postala sve izoliranija jer su ostale zemlje kao što su Finska, Danska ili Švedska odlučile vratiti u domovinu sve svoje maloljetne državljane i njihove majke.

Više s weba

Pročitajte još

Image
U Kini

Turisti zaglavili na visokom vrtuljku u zabavnom parku. Visili su naglavačke 10 minuta

Više s weba