"to nije u redu"

'Gdje je on': Papa Franjo nije bio na sastanku sa žrtvama svećenika pedofila

Image

Papa Franjo

Foto: AP Images

'Moramo razgovarati s Papom. Ako se on može sastati sa svim tim biskupima (...) tada se može sastati i s nama'

20.2.2019. u 18:21/ Hina

Žrtve svećenika pedofila sastale su se u srijedu u Vatikanu s organizacijskim odborom skupa o spolnom zlostavljanju koji počinje u četvrtak, ali nije im bila uslišana želja da ih sasluša papa Franjo te su zatražili audijenciju. 

"Papa Franjo nije bio na sastanku. Jasno smo rekli da to po našem mišljenju nije u redu - gdje je on?", zapitao je Peter Isely, jedan od utemeljitelja globalne skupine "Okončajte svećenićko zlostavljanje" (ECA, Ending Clerical Abuse). 

U izjavi novinarima Isely je rekao da su žrtve ponovile zahtjev da ih primi Papa. 

"Moramo razgovarati s Papom. Ako se on može sastati sa svim tim biskupima (...) tada se može sastati i s nama", rekao je Isely. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku na vrhu o spolnom zlostavljanju sudjelovat će od četvrtka do nedjelje 110 predsjednika biskupskih konferencija iz nacionalnih Katoličkih crkava.

U razgovoru održanom u srijedu, žrtve su se zauzele za to da Papa objavi "nultu stopu tolerancije na prikrivanje spolnih zločina"  tako da se "napiše univerzalni crkveni zakon", rekao je Isely.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Dodao je da nema "predodžbu" o tome što će se dogoditi.

Glasnogovornik Vatikana Alessandro Gisotti rekao je da je sastanak trajao nešto više od dva sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori summita su "vrlo zahvalni žrtvama koje su sudjelovale na njihovoj iskrenosti, dubini i snazi njihovih svjedočenja, što će  zacijelo pomoći boljem razumijevanju težine i hitnosti teškoća s kojima će se suočiti tijekom konferencije", rekao je Gisotti.

Papa Franjo na Twitteru je objavio da će se summit "sastojati od nekoliko dana dijaloga i usuglašavanja, slušanja i prosudba. Bilo bi dobro da to bude i doba preobraćenja". 

Katolička crkva suočena je s velikom krizom zbog višedestljetnog prikrivanja spolnog zlostavljanja i propusta u kažnjavanju svećenika predatora. Nedavni skandali u Čileu, Sjedinjenim Državama, Australiji i Njemačkoj stvorili su pritisak na papu Franju da djeluje.

Vatikan je u subotu objavio da je trajno razriješio iz svećeničkog reda bivšeg kardinala Theodorea McCarricka nakon što ga je disciplinska komisija proglasila krivim za seksualno zlostavljanje odraslih i maloljetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je Gisotti rekao u srijedu da američki svećenik koji je "vjerodostojno" optužen za spolno zlostavljanje "nije više u aktivnoj službi Apostolske Signature" što je najviši prizivni sud Vatikana te da je "umirovljen u jesen".

No nema naznaka da će monsignor Joseph Punderson biti kažnjen. 

Proli tjedan je njegova biskupija u Trentonu u New Jerseyu upisala njegovo imena na popis 30 lokalnih svećenika "vjerodostojno optuženih" za spolno zlostavljanje i da je isključen iz službe. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠESTA FAZA

Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Više s weba