SAD NA PREKRETNICI

Ginekolozi u šoku: Kontroverzni prijedlog zakona kažnjava ih za prekid izvanmaternične trudnoće

Image

Ginekolog, Ginekologija

Foto: Thinkstock

Nova ograničenja oko prava na izbor najnoviji su sukobi u dugotrajnom previranju u SAD-u oko te teme

5.12.2019. u 12:53/ Vijesti.hr

Ohio nastavlja s ekstremnim zakonodavstvom, a sada se želi zakonski osigurati postupak koji čak niti ne postoji u medicinskoj znanosti, a ginekolozi tvrde da nije niti moguć.

Prijedlog zakona u Ohiu sugerira da liječnici i liječnice moraju pokušati spasiti ektopičnu trudnoću, tj. izvanmaterničnu trudnoću ponovnim postavljanjem fetusa u maternicu, no taj postupak ne postoji, piše Guardian

Prema zakonu, liječnicima i liječnicama - ako budu izvodili pobačaj prijetit će zatvorska kazna od 15 godina osim ako je život majke u opasnosti ili ako liječnik "poduzme sve moguće korake" kako bi spasio život fetusa. Kao jedan primjer postupka zaštite fetusa u Nacrtu prijedloga zakona navodi se "pokušaj ponovne ugradnje izvanmaternične trudnoće u maternicu žene."

U medicini ne postoji način da se izvanmaterična trudnoća premjesti u maternicu. S obzirom na to da takve trudnoće mogu biti kobne, liječnici i liječnice obično uklanjaju ektopično tkivo medicinskim putem ili operativnim zahvatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije to prvi put da se u Ohiu spominje ponovno ugrađivanje trudnoće u maternicu. Ranije ove godine, još jedan zakon o pobačaju želio je zabraniti da "neterapeutski pobačaji" budu pokriveni osiguranjem - uz izuzetak ponovnog postavljanja izvanmateričnih trudnoća u maternicu.

Američko udruženje opstetričara i ginekologa tvrdi da bi anti-choice liječnici morali prekinuti ektopičnu trudnoću budući da: "Nema šanse za preživljavanje djeteta, bilo unutar maternice, bilo izvan nje, ali postoji vrlo stvarna, neposredna opasnost od smrti ili invaliditeta za majku. "

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije


Posljednjih godina zakonodavci u Ohiju i drugim američkim saveznim državama više puta su pokušavali zabraniti ili strogo ograničiti pristup pobačaju, podsjeća Libela, a mnogi od zakona uključuju znanstveno upitne tvrdnje. Primjerice, Ohio i nekoliko drugih saveznih država prihvatili su zakon o "otkucaju srca" koji brani pobačaj nakon što se otkriju "fetalni otkucaji" (šest tjedana); međutim, znanstvenici upozoravaju da fetus ne posjeduje ono što bi većina ljudi nazvala srcem u tako ranom stadiju razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Čak i ako ovaj prijedlog zakona bude usvojen, toliko je neustavan da neće stupiti na snagu - barem ne ako ne bude ukinuta odluka Roe vs. Wade'', upozorava feministkinja i odvjetnica te autorica Jill Filipovic, pozivajući na otpor takvom zakonodavstvu koje ugrožava živote žena.

Otkako su konzervativci preuzeli Vrhovni sud SAD-a postoji opasnost da najviša američka sudska instanca ukine odluku Roe vs. Wade, kojom je 1973. godine legalizirano pravo na abortus.

Podsjetimo, ta odluka je već desetljećima u središtu rasprava u SAD-u jer je Vrhovni sud utvrdio da američki ustav štiti pravo žene na pobačaj sve do trenutka kad fetus može sam opstati izvan maternice. Vrhovni sud je taj trenutak definirao kao točku u kojoj fetus “ima sposobnost smislenog života izvan maternice majke”, što odgovara 24. tjednu trudnoće.

Više s weba

Pročitajte još

Image
GOST RTL-A DANAS

Ministar Božinović prvi put odgovorio što europska politika prema migrantima znači za Hrvatsku

Više s weba