jačanje suradnje

Glavni tajnik NATO-a: 'Finska će biti toplo podravljena u NATO, a prijem će biti lagan i brz'

Image
Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Finska se brine da može biti ranjiva ruskim prijetnjama tijekom procesa članstva

12.5.2022. u 15:31/ Hina

Članstvo Finske u NATO savezu će osnažiti i zapadni vojni savez i Finsku, a proces prijema bit će lagan i brz, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ako Finska donese odluku o članstvu, bit će toplo pozdravljena u NATO, a proces prijema bit će lagan i brz", rekao je Stoltenberg nakon što je Finska najavila da će se "bez odgađanja" prijaviti za članstvo u NATO-u.

"Finska je jedna od najbližih NATO partnerica, zrela demokracija, članica Europske unije, i važna sudionica euroatlantske sigurnosti", poručio je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozdravio je "povijesnu" objavu finskih čelnika o pridruživanju NATO savezu kao veliki napredak za europsku sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajedništvo i solidarnost NATO-a i EU nikad nisu bili bliži", rekao je Michel na Twitteru.

"Dok Rusija vodi rat u Ukrajini, to je snažan signal odvraćanja", rekao je.

Upravo se čita

Image
PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Droga koja kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: 'Kad dođe kod nas glave će se gubiti'

Nakon objave, finski predsjednik Sauli Niinisto razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je pozdravio finsku spremnost da se učlani u NATO savez.

Rusija, koja je često upozoravala Finsku i Švedsku da se ne pridružuju savezu, u četvrtak je rekla da finsko članstvo u NATO-u "definitivno" predstavlja prijetnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima: "Širenje NATO-a ne čini naš kontinent stabilnijim i sigurnijim".

Svatko bi htio izbjeći izravan sukob između NATO-a i Rusije, ali Moskva je spremna na "odlučan odgovor" bilo kojoj strani koja bi pokušala spriječiti rusku operaciju u Ukrajini, rekao je.

Kad je upitan o kakvom bi se odgovoru s ruske strane radilo, rekao je: "Sve će ovisiti o tome kako se odigra proces širenja NATO-a, do koje mjere se vojna infrastruktura približi našim granicama."

Poljska i baltičke zemlje, kojima se nekad upravljalo iz Moskve, a koje su danas članice NATO-a, pozdravile su finsku objavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
velika promjena politike

Finski predsjednik i premijerka složni: 'Finska mora bez odgađanja podnijeti zahtjev za NATO'

Image
velika promjena politike

Finski predsjednik i premijerka složni: 'Finska mora bez odgađanja podnijeti zahtjev za NATO'

"Finska se odlučila pridružiti savezu. NATO će postati snažniji. Baltik će postati sigurniji", rekao je litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

Čelnik obrambenih estonskih snaga rekao je da bi finsko pridruživanje savezu, kao i švedsko, poboljšalo morsku i zračnu obranu NATO-a.

"Najvažniji doprinos našem obrambenom planu je svijest o morskom i zračnom prostoru. Imat ćemo zajedničku sliku, naše vrijeme upozorenja će biti kraće", rekao je brigadir general Enno Mots.

Finska se brine da može biti ranjiva ruskim prijetnjama tijekom procesa članstva, koje može potrajati do godinu dana da ga odobri svih 30 članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu, zemlja je dogovorila sigurnosni sporazum s Velikom Britanijom. 5. svibnja SAD je rekao da je siguran da neće ostati zapostavljene finske brige o sigurnosti u prijelaznom razdoblju.

U četvrtak je Pentagon rekao da neće biti teško integrirati Finsku u NATO.

Više s weba

Pročitajte još

Image
velika akcija policije

Pljačkali kuće diljem Španjolske, Francuske i Portugala. Pala 31 osoba, među njima i Hrvati?

Više s weba