Dobio više od 80 posto glasova?

Građani izašli na ulice: Lukašenko optužen za manipulaciju glasovima. Policija brutalna prema prosvjednicima

10.8.2020. u 20:00/ Amela Čilić

U naletu policijskog kamiona, poginuo je jedan građanin, a deseci su ozlijeđeni

Šesti uzastopni predsjednički mandat za Aleksanadra Lukašenka u Bjelorusiji. Proglasio je pobjedu s više od 80 posto glasova, no njegova protukandidatkinja taj rezultat ne priznaje i optužuje ga za manipulaciju glasovima.

Zato su na ulice su u znak prosvjeda izišli građani, a policija ih je pokušala brutalno ušutkati. U sukobima su ozlijeđeni deseci građana, a navodno je jedan muškarac i poginuo kad ga je na ulici udario policijski kamion.

U naletu policijskog kamiona, poginuo je jedan građanin, deseci su ozlijeđeni.

Image
POSLJEDNJI EUROPSKI DIKTATOR

Za borbu protiv korone savjetuje votku. Svoje žene doslovno je uništio, jednoj je oduzeo skrbništvo, a drugu je deportirao

Image
POSLJEDNJI EUROPSKI DIKTATOR

Za borbu protiv korone savjetuje votku. Svoje žene doslovno je uništio, jednoj je oduzeo skrbništvo, a drugu je deportirao

Amnesty international tvrdi kako su vidjeli da policija baca šok bombe na prosvjednike, te da je u mnoštvo ispaljeno i nekoliko metaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici ne vjeruju u izborni rezultat: 80 posto Aleksandar Lukašenko, 10 posto Svetlana Tihanovskaja, iako neovisna istraživanja rezultata pokazuju više od 70 posto za 37-godišnju profesoricu engleskog.

"Prikupljamo dokaze da su rezultati lažirani. Imamo ljude koji su spremni potvrditi to službeno. Dakle, aktivno radimo na tome i idem u Središnje izborno povjerenstvo reći da ne prihvaćamo rezultate izbora", izjavila je Svetlana Tihanovskaja, protukandidatkinja.

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

Svetlana je inače jedna od tri supruge Lukašenkovih protukandidata. Angažirale su se tek kad su im muževi završili u zatvoru, nakon objave da će se kandidirati.

"Budete li išli protiv države ili imali i najmanji pokušaj izazivanja kaosa dobit ćete odgovor direktno od mene", poručio je Lukašenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je to jučer na sam dan izbora u čije rezultate rijetko tko vjeruje, osobito, jer je izlaznost bila veća od 80 posto, a na pojedinim glasačkim mjestima čak veća i od sto posto.

"Vjerujem da će glasovi biti korektno pobrojani i da će se u Bjelorusiji dogoditi promjene", rekla je Oksana Nominat iz Minska.

OSCE-e izbore nije pratio, jer je poziv stigao prekasno, a cijeli je izborni dan u Bjelorusiji bilo gotovo nemoguće priključiti se na internet

Više s weba

Pročitajte još

Image
NIJE GA IZNENADILA

Premijer o napadu Brune Esih: 'Mogla bi biti ministrica propagande u nekim drugim vremenima'

Više s weba